De Grave: MID werkt wèl mee

DEN HAAG, 25 SEPT. Minister F. de Grave (Defensie) heeft gisteren de verzekering gegeven dat de Militaire Inlichtingendienst (MID) “alle medewerking” verleent aan het onafhankelijke onderzoek naar de val van de enclave Srebrenica, dat wordt verricht door een commissie onder leiding van de Noord-Hollandse commissaris van de koningin, J. van Kemenade. De vakbond van defensiepersoneel VBM/NOV meldde deze week dat de MID het onderzoek van Van Kemenade tegenwerkt.

In het Portugese Vilamoura, waar hij een bijeenkomst van NAVO-ministers bijwoont, zei De Grave dat “aan alles wat Van Kemenade heeft gevraagd, door de MID gehoor is gegeven”. De Grave erkende dat een brief van het hoofd van de MID, H. Vandewijer, op 20 augustus aan zijn personeel wat ongelukkig was geformuleerd. “De brief kan de indruk wekken dat de MID zaken wil achter houden. Dat is niet waar.” Ook ontkende hij dat het ministerie de loop van het onderzoek wil beïnvloeden. “Defensie heeft geen mollen in de commissie.”

In zijn brief schreef Vandewijer dat medewerkers van de MID die Van Kemenade wil horen, meteen contact met hem moeten opnemen. Hij onderstreepte dat de medewerkers niet zijn ontheven van hun geheimhoudingsplicht. Een woordvoerder van Defensie zei vanochtend dat de wettelijke geheimhoudingsplicht geldt ter bescherming van bronnen als de CIA of de NAVO. “De medewerkers van de MID mogen in alle vrijheid praten over Srebrenica en filmrolletjes”, legde hij uit.

GroenLinks wil minister De Grave komende dinsdag aan de tand voelen over de rol van de MID in het onderzoek naar de val van Srebrenica.