Daklozen krijgen kleren Ceausescu

BOEKAREST, 25 SEPT. De kleding van de in december 1989 geëxecuteerde Roemeense leider Nicolae Ceausescu en diens vrouw Elena zullen binnenkort worden uitgedeeld aan daklozen, gehandicapten en bejaarden in Roemeense tehuizen.

Volgens een mededeling van de Roemeense regeringsinstantie die zich bezighoudt met de bezittingen van wijlen het dictatoriale echtpaar worden van Nicolae 68 pakken, 21 paar schoenen, 55 overhemden, 23 hoeden en 12 pyjama's uitgedeeld. Alle kledingstukken zijn “uit de mode en nauwelijks gedragen”. Van Elena Ceausescu worden 177 paar schoenen, 12 mantels, 170 jurken en dertig handtassen uitgedeeld. De meeste bezittingen van het echtpaar worden geveild, maar de kleding heeft “geen commerciële waarde”. Alleen voor Elena's tientallen bontmantels is een uitzondering gemaakt.

Nicolae en Elena Ceausescu werden op kerstdag 1989, kort na het uitbreken van de revolutie tegen hun dictatuur, ter dood veroordeeld en geëxecuteerd in Târgoviste. (AFP)