Commissie wil vandalen jaar weren

ROTTERDAM, 25 SEPT. De commissie Wanordelijkheden van de KNVB werkt aan een plan om vandalen te verbieden wedstrijden van hun club te bezoeken. De commissie, waarin onder anderen voorzitters van betaalde voetbalclubs zitting hebben, wil supporters die zich misdragen minimaal een jaar verbieden om zowel thuis- als uitwedstrijden van de eigen club te bezoeken.

De huidige reglementen bieden de voetbalbond overigens al de mogelijkheid om supporters van bezoekende clubs na ongeregeldheden in de ban te doen. Aanhangers die zich misdragen kan een stadionverbod worden opgelegd. Een supporter dient zich in dat geval te melden op een politiebureau op het moment dat zijn club een wedstrijd afwerkt.

Volgens F.Derks, voorzitter van Dordrecht´90 en bestuurslid van de commissie Wanordelijkheden van de KNVB, is die maatregel lang niet altijd effectief. “Ik heb sterk de indruk dat sommige supporters zich niet melden op een bureau, maar gewoon naar de wedstrijd van hun club gaan.”

Derks pleit voor een andere optie. “Als aanhangers van clubs in het betaalde voetbal zich structureel misdragen, moeten ze tot persona non grata worden verklaard.” Zich misdragende supporters hoeven volgens de plannen van de commissie Wanordelijkheden niet te vrezen voor een levenslange verbanning uit de stadions. “Al zou dat in sommige gevallen wel wenselijk zijn”, vertelt Derks. “De commissie voelt er veel voor om een gestrafte supporter na een of twee jaar weer de mogelijkheid te geven om naar zijn club te kijken. een mens kan namelijk veranderen van gedrag.”

Derks vindt dat een BVO er zelf veel aan kan doen om het geweld van zijn supporters terug te dringen. “De verenigingen weten zelf wel welke raddraaiers deel uitmaken van de eigen supporterskern. Een club kan een dergelijk persoon weren uit het eigen stadion en ervoor zorgen dat zon idioot niet mee reist naar uitwedstrijden.”

De commissie Wanordelijkheden komt naar verwachting op 7 december met een definitief voorstel. Op die datum vindt in Zeist de eerstvolgende algemene KNVB-ledenvergadering plaats. Dan mogen de clubs zich uitspreken.