Buschauffeur bij finalisten; Auteurs voor Booker Prize genomineerd

LONDEN, 25 SEPT.De jury voor de Booker Prize, de meest prestigieuze en de meest omstreden Britse literaire onderscheiding, heeft gisteren de selectie van de zes finalisten bekend gemaakt.

De zes auteurs van de shortlist zijn: Beryl Bainbridge met Master Georgie; Julian Barnes met England, England; Martin Booth, met The industry of souls; Patrick McCabe met Breakfast on Pluto; Magnus Mills met The restraint of Beasts en Ian McEwan met Amsterdam.

De jury onder voorzitterschap van Lord Douglas Hurd, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, bracht het totale aantal van meer dan honderd titels gisteren van 125 terug naar zes, in een vergadering van vier uur, die Hurd omschreef als “spannend maar goedgeluimd.” De voorlopige selectie was volgens hem “een getalenteerde shortlist met een boel opwindends”.

De winnaar van de prijs, die dit jaar zijn dertigste verjaardag beleeft, wordt op 27 oktober bekendgemaakt. De winnaar krijgt 20.000 pond (zo'n zeventigduizend gulden), een veelvoud daarvan aan extra royalties door de gestegen verkoop, en - als het goed is - een creatieve impuls.

De jury heeft traditiegetrouw oude en nieuwe geluiden gemengd. Bainbridge is al vier keer eerder genomineerd, McEwan één keer eerder. Met Barnes horen zij tot de gearriveerde auteurs en komen niet als verrassing: de grote boekhandels hebben al weken grote displays met het werk van deze auteur. De grote onbekende van dit jaar is Magnus Mills, die niet alleen schrijft maar ook een Londense dubbeldekkerbus bestuurt. De roman The restraint of Beasts is zijn eerste en gaat over twee moordzuchtige Schotse arbeiders die in Engeland hun bazen vermoorden. Het wed-agentschap William Hill tipte als winnaar echter McEwans roman Amsterdam, over de begrafenis van een vrouw met vele minnaars. Bainbridges boek speelt in de Krim-oorlog (1854-56) en Barnes' novelle op het eiland Wight waar een tycoon een Engeland-in-het-klein bouwt.

Bij de tradities van de Booker Prize hoort ook dat de selectie van de shortlist en van de finalist omstreden is. Dat zal ook dit jaar zo zijn. Volgens literaire critici was de winnaar van vorig jaar, Arundhati Roy's The god of small things een 'populistische keuze'; het boek was weliswaar lang voor de uitreiking een bestseller, maar wel een vreselijk slecht boek.Graham Swift, de winnaar van 1996, kreeg de kritiek dat zijn boek Last orders teveel leek op een roman van William Faulkner. Na het Bookerbal zijn de winnaars meestal nuchter. Anita Brookner, winnaar in 1984, zei er 'niets' aan gehad te hebben. Graham Swift zei deze week: “De volgende roman schrijf je echt niet makkelijker.” A. S. Byatt, winnaar in 1990 noemde de prijs 'een loterij'.