Banken drukken koersen Damrak

AMSTERDAM, 25 SEPT. Scherpe koersdalingen van de bankaandelen hebben de graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs, de AEX-index, op een verlies van 4,25 procent gezet. Vroeg in de middag stond de index 41,16 punten lager op 928,21 punten.

Eerder op de dag werd een dieptepunt van 922,11 punten bereikt. ABN Amro noteerde rond het middaguur 6,5 procent (2,30 gulden) lager op 32,70 gulden. ING verloor 6,8 procent (6,60 gulden) op 89,90 gulden. Investeerders dumpten hun bankaandelen nadat het Zwitserse UBS, de grootste bank van Europa, een winstwaarschuwing had afgegeven. UBS heeft een miljardenverlies geleden door betrokkenheid bij het in problemen geraakte speculatieve beleggingsfonds LTCM.

“Je kan wel spreken van een bankencrisis. De markt is flauw onder aanvoering van de financiële waarden. Er is vrees dat de waarschuwing van UBS pas het topje van de ijsberg is. De omzetten bij de financiële waarden zijn behoorlijk, voor de rest valt het tegen”, aldus een beurshandelaar.

Ook de overige financiële waarden daalden vanochtend op het Damrak. Fortis Amev verloor 4,2 procent en noteerde halverwege de dag 110 gulden. Aegon, dat gisteren nog een sterke stijger was, raakte vanochtend 3,3 procent van zijn slotkoers kwijt en belandde op 150,20 gulden.

Van de Europese beurzen daalde het Damrak het hardst. Zwitserland, waar het slechte banknieuws vandaan kwam, verloor 4 procent en Duitsland leverde 2,2 procent in. De beurs van Groot-Brittannië ging 2,4 procent omlaag en Frankrijk 3,2 procent.

ASM Lithography voerde bij de hoofdfondsen de dalers aan. Het technologiefonds daalde 7,6 procent in een reactie op het nieuws dat concurrent Nikon verlies leed.

Supermarktconcern Ahold daalde met zeven dubbeltjes naar 52,70 gulden. De uitgiftekoers van nieuwe aandelen waarmee het concern een grote overname in de Verenigde Staten financiert werd vanochtend vastgesteld op 52,80 gulden. Unilever, dat gisteren 6,20 gulden steeg na een koopadvies van zakenbank Lehman Brothers, raakte vanochtend weer 4,30 kwijt op 123,10 gulden.

NEW YORK De Dow Jones-index van Wall Street is gisteren 152,42 punten (1,87 procent) lager gesloten op 8.001,99 punten. Banken en effecteninstellingen waren de grootste verliezers door het slechte nieuws van UBS.

De koers van internetbedrijf eBay explodeerde op zijn eerste handelsdag op Wall Street. Het bedrijf, dat producten veilt op Internet, ging naar de beurs voor 18 dollar per aandeel en sloot op 43,4 dollar.

TOKIO De problemen bij het hedge fund LTCM hadden ook sterke invloed op de aandelenkoersen in Japan. De Nikkei-index sloot 3,4 procent (481,94 punten) lager op 13.723,84 punten. Ook hier waren de banken de grootste slachtoffers. De koersen in deze sector daalden 4,2 procent.