ARALABE LEVES

Al jaren hoor ik opwindende verhalen over wat een tweemans herenkookclubje bij tijd en wijle bekokstooft.

Het komt er op neer dat de een zijn favoriete gerechten kookt terwijl de ander koksmaat speelt en hem de oren van de kop kletst. Niets is gezelliger toch? Het zijn net de dikke en de dunne in de keuken, en als de dikke kookt, worden het Hongaarse zuurkoolschotels, p¨ork¨olt, runder-guly´as of hertenragoˆut met paddestoelen. Om jaloers van te worden. Ik was zo onbeschaamd mezelf uit te nodigen voor zo'n authentiek Hongaarse sessie. Er werd begonnen met het uitbakken van een bibelebonse berg vetspek want er aten uiteindelijk veel gegadigden mee. Toen de krokante spekjes in zicht kwamen, was ik zo dom om de hond even uit te laten. Bij terugkomst waren de spekjes foetsie. Maar het draaide om het uitgebakken spekvet, dat de basis is van deze verrukkelijke koolrabisoep. Bereiding: Bak de blokjes vetspek uit in een bakpan met dikke bodem - eerst op hoog, naderhand op lager vuur - tot er ruim 1 dl vloeibaar spekvet is verkregen en de spekjes gereduceerd zijn tot piepkleine krokantjes. Schil intussen de koolrabi met een dunschiller en snijd hem in dobbelstenen. Fruit deze in 3 eetlepels van het spekvet op een halfhoog vuur, voeg suiker en wat zout toe en smoor de groente bijtgaar in de gesloten pan op laag vuur. Fruit intussen in 3 eetlepels spekvet ui en peterselie al roerend op halfhoog vuur tot de ui zacht en geurig is. Roer de bloem erdoor en laat die op een laag vuur enkele minuten garen. Voeg van het vuur af 2 dl van de bouillon toe en breng het mengsel al roerend aan de kook tot een gebonden massa is verkregen. Giet die samen met de resterende bouillon bij de blokjes koolrabi en breng het geheel al roerend aan de kook. Het is niet de bedoeling dat de soep gebonden wordt. Laat de karabe leves op laag vuur in gesloten pan nog 10 minuten doorkoken. Proef op zout en maal er wat peper bij. Serveer apart de zure room of cr`eme fraˆiche, alsook de uitgebakken spekjes, die naar wens als een pittige croˆuton kunnen worden toegevoegd. Voor 4 personen:

150 gram gepekeld en lichtgerookt vetspek, in blokjes

1 grote koolrabi zonder bladstengels (circa 380 gram)

1 theelepel suiker

zout, zwarte peper

60 gram ui, fijngesneden

2 volle eetlepels fijngehakte bladpeterselie

1 1/2 eetlepel patentbloem

7 1/2 dl ontvette runderbouillon

zure room of cr`eme fraˆiche

    • Florine Boucher