Actie rijkswacht schokt Tobback; Belgische minister weg om asielzaak

BRUSSEL, 25 SEPT. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Tobback heeft zijn ontslag ingediend. Hij wil weg wegens fouten van de rijkswacht bij de uitzetting van een Nigeriaanse asielzoekster die overleed aan een hersenbloeding.

De Belgische koning, die momenteel in Portugal is, zou zijn ontslag nog kunnen weigeren, maar die kans lijkt klein.

Bij de uitzetting van de asielzoekster, dinsdag, was een rijkswachter betrokken die eerder een tuchtsanctie kreeg omdat hij een vluchteling had mishandeld. Tobback, die woensdag de betrokken rijkswachters nog verdedigde als “zeer ervaren”, is verontwaardigd dat deze man bij de uitwijzing werd ingezet en dat hij hierover niet werd ingelicht. Ook zou hij onder de indruk zijn van de videobeelden die van de uitzetting werden gemaakt en waarop te zien zou zijn dat een rijkswachter de vrouw een kwartier lang een kussen op het gezicht gedrukt houdt. Als minister van Binnenlandse Zaken is Tobback verantwoordelijk voor de rijkswacht.

De regeringspartijen SP en CVP proberen de Vlaamse socialist nog op andere gedachten te brengen. CVP-voorzitter Marc van Peel zei niet te begrijpen “waarom dit gebaar op dit moment nodig is”. Ook de top van de SP, die haar boegbeeld liever niet ziet vertrekken, hoopt Tobback te kunnen overhalen aan te blijven zodat hij de geplande politiehervorming kan doorvoeren. Maar de kans is klein dat de minister, die naar verluidt aangeslagen thuis zit, van gedachten verandert. Woensdag maakte hij al een geëmotioneerde indruk. “Het is de slechtste dag uit mijn politieke bestaan”, zei hij toen. “Ik wil dit niet meer meemaken.” De Belgische regering vergaderde vanmorgen zonder Tobback.

Als de koning zijn ontslag aanvaardt, is Louis Tobback de derde Belgische minister die dit jaar opstapt. In april namen minister van Binnenlandse Zaken Johan vande Lanotte (SP) en CVP-minister Stefaan de Clerck van Justitie ontslag, na de ontsnapping van kinderontvoerder Marc Dutroux. Tobback, burgemeester van Leuven, werd daarop minister van Binnenlandse Zaken. Hij bekleedde die post al van 1988 tot 1994.

De top van de rijkswacht vergaderde vanmorgen over het ontslag van Tobback. Het rijkswachtpersoneel reageert verdeeld. Een van de vakbonden vroeg Tobback zijn ontslag in te trekken. Als de minister is misleid, vindt de bond, moeten er ontslagen vallen binnen de top van de rijkswacht. Maar de grootste rijkswachtbond vindt dat eerst het gerechtelijk onderzoek moet worden afgerond. De videoband die is gemaakt van de uitzetting van de Nigeriaanse asielzoekster blijkt onvolledig te zijn. Daarom is autopsie nodig om te achterhalen of de vrouw is overleden als gevolg van het gebruik van een kussen. Dit zou weken kunnen duren.