WEER MENSEN

Foto: De droom van vele meteorologen is om midden in het oog van een orkaan rond te vliegen. Margot Ribberink, weervrouw bij RTL4, moet er niet aan denken. “Ik hou juist van het hele rustige weer, zoals deze herfsttijd. Het heeft iets mystieks als de zon zijn kracht verliest en de mist 's ochtends optrekt.” Ze is afgestudeerd bioloog, een studie die veel raakvlakken heeft met de meteorologie.

Het weer bepaalt welke dieren en plantensoorten er in een gebied leven. “Ik ben nog steeds geïnteresseerd in het plantenrijk, en hoe ze zich aan hun omgeving aanpassen. Je kunt de atmosfeer niet losdenken van de natuur.” Meteoroloog en presentator zijn twee verschillende beroepen, maar Ribberink is blij dat alle weer-presentatoren in Nederland verstand van het weer hebben. “Het blijft alleen merkwaardig dat het vak nog steeds vooral door mannen wordt beoefend, terwijl vrouwen net zo goed zijn in bèta-beroepen.” (Foto Vincent van den Hoogen, tekst Mariska Graveland)