Verarmde Indonesische boeren eisen illegaal onteigend land terug

Door JAKARTA, 24 SEPT. Boeren en studenten demonstreerden vanochtend bij het Indonesische parlement in Jakarta en bij een regeringskantoor in het nabijgelegen Bogor voor teruggave van landbouwgronden die gedurende de afgelopen dertig jaar zijn onteigend.

De Indonesische boeren worden zwaar getroffen door de economische crisis. Ongeveer 300 boeren uit heel Java en studenten van de Universiteit van Indonesië (UI) wisten vanochtend, op Nationele Boerendag, ondanks een blokkade van militairen het terrein van het parlement te bereiken. De boeren waren gisteravond al in Jakarta aangekomen en hadden de nacht doorgebracht op de campus van de UI in Depok, Jakarta-Zuid. Voor het parlement luisterden de boeren naar toespraken en zij vermaakten elkaar met traditionele West-Javaanse muziek en dans. Een delegatie sprak intussen in het parlement met volksvertegenwoordigers.

De boeren willen dat de regering landbouwers die de afgelopen maanden gevangen zijn genomen tijdens landbezettingen worden vrijgelaten. Ook willen zij dat landbouwgronden die tegen zeer lage prijzen zijn onteigend, teruggaan naar de oorspronkelijke eigenaars en dat de prijzen voor kunstmest en pesticiden worden verlaagd. De boeren kregen vanochtend de toezegging dat zij begin december zullen worden ontvangen door de ministers van Landbouw en Binnenlandse Zaken.

Een van de leiders van de boeren, Mamoch uit de desa Turisari, Midden-Java, zei al 27 jaar te vechten voor teruggave van zijn land. “Dat was onder Soeharto niet makkelijk. We werden vaak geïntimideerd door het leger. Nu hebben we de afgevaardigden een lijst overhandigd van alle gevallen van landdiefstal.” Een student zei dat het initiatief voor de demonstratie was uitgegaan van de boeren en dat de studenten hen hielpen door te zorgen voor vervoer, voedsel en slaapplaatsen.

De demonstranten in Bogor deelden een verklaring uit waarin tal van illegale landonteigeningen werden opgesomd. De meest opvallende betreft oud-president Soeharto, die in 1972 in de buurt van Bogor boeren met bulldozers verjaagde om er zijn 700 hectare tellende veehouderij Tapos te vestigen. Kort na Soeharto's aftreden op 21 mei namen boeren, die zeggen de rechtmatige eigenaren te zijn van het land, delen van Tapos in bezit. Ze werden echter snel verwijderd door ordetroepen. Elders in de buurt van Bogor houden boeren nog steeds een golfterrein bezet. Het clubhuis is platgebrand en er groeit nu in plaats van gras singkong, een populair knolgewas.

De actievoerders in Bogor zeggen dat zij de eigenaren zijn van 450 hectaren van Soeharto's boerderij. Het gebied waar de ranch is gevestigd, was in de Nederlandse tijd een kinineplantage, die na de inval van de Japanners in 1942 braak kwam te liggen. Toen Indonesië de onafhankelijkheid uitriep, werd de grond in bezit genomen door lokale boeren. Landbouwgronden werden in de Soeharto-jaren vaak ver onder de marktwaarde opgekocht door staatsbedrijven, de strijdkrachten en ondernemers met regeringsconnecties.

    • Onze Frank Vermeulen