Unilever en Aegon jagen beurs op

AMSTERDAM, 24 SEPT. Koersstijgingen van Unilever en Aegon hebben de graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend door de 1000 punten gedrukt. De AEX-index bereikte halverwege de ochtend het hoogtepunt van 1002,52 punten. Vroeg in de middag stond de index op 991,13 punten, 20,53 punten boven het slot van gisteren. Ook de uitlatingen van Alan Greenspan, de voorzitter van het stelstel van Amerikaanse centrale banken, stimuleerden de vraag naar aandelen op het Damrak. Hij zinspeelde gisteren in een toespraak voor de Senaat op een renteverlaging in de VS.

Unilever steeg 5,9 procent (7,10 gulden) naar 128,30, mede dankzij een koopadvies van zakenbank Lehman Brothers.

Verzekeraar Aegon steeg 6,8 procent (10,40 gulden) naar 162,50 gulden. ING klom 4,3 procent naar 102,80 gulden. Fortis bleef bij deze twee financiële waarden achter met een stijging van slechts 0,5 procent naar 115,50. ABN Amro deed het een fractie beter en steeg met 1,1 procent naar 36,90 gulden.

Het aandeel DSM was ook een sterke stijger. Het chemiefonds won 8,20 gulden (5,1 procent) en noteerde halverwege de dag 168,50 gulden. Beleggers reageerden enthousiast op de aankondiging dat het bedrijf 2,4 miljoen eigen aandelen gaat inkopen en daarvoor cumulatief preferente aandelen uitgeeft. Door de beperking van het aantal uitstaande gewone aandelen stijgt de winst per aandeel. Ook de verwachting van het bedrijf dat de omzet van biochemiedivisie, waarin de activiteiten van Gist-Brocades zijn op genomen, in 2001 zal zijn verdubbeld ten opzichte van vorig jaar haalden beleggers over om DSM-stukken te kopen.

Softwarebedrijf Baan, dat vanochtend de overname van een Amerikaanse branchegenoot bekendmaakte, steeg met 2,80 naar 58 gulden. Het nieuws dat Nedlloyd een alliantie aangaat kon beleggers niet bekoren. De koers van het transportaandeel verloor vanochtend nog eens zeventig cent en noteerde 27,10 gulden.

De koers van uitgever Elsevier daalde op de overwegend positief gestemde beurs. Het bedrijf zei niet te willen reageren op geruchten in de markt dat een Amerikaans concern een bod voorbereidt op Reed Elsevier of een deel daarvan. Gisteren was de koers van Elsevier nog 1,50 gestegen en dinsdag met 1,60. Vanochtend daalde de koers met 80 cent naar 29,50 gulden.

KPN verloor vanochtend 1,70 en noteerde 64,50 gulden. Het telecombedrijf heeft elke dag te maken met nieuws over toenemende concurrentie.

NEW YORK De Dow Jones-index, de graadmeter van de beurskoersen in New York, is gisteren met 257,21 punten gestegen tot 8154,41 punten.

TOKIO De Nikkei-index steeg in Tokio met 415,97 punten naar 14.205,78, een toename met 3 procent. In Zuid-Korea sloot de aandelenhandel met gemiddeld 6,5 procent hogere koersen. De beurs van Hongkong won 4,4 procent.