Test-offensief

NA EEN TOUR DE FRANCE in het teken van de verboden middelen was het onvermijdelijk: de gezamenlijke Nederlandse sportorganisaties gaan de dopingcontrole intensiveren. Ook buiten het wedstrijdschema komen er over de hele linie onaangekondigde controles tijdens de trainingsperioden.

Dat is nogal een inbreuk op de persoonlijke sfeer van de sporter. Toch zijn de eerste reacties uit deze kring positief. De wielrenners lijkt het overigens vooral aan te spreken dat beoefenaren van andere sporten ook eens in het zonnetje komen te staan.

Waterdicht kan 'out-of-competition-testing' overigens nooit zijn. Atleten zijn inmiddels heel bedreven in het “onder de radar vliegen”, zoals het hoofd van de dopingstests van het Internationaal Olympisch Comité het eens fameus uitdrukte. “Dopingscontrole is ook een soort intelligentietest”, zei een Nederlandse dopingonderzoeker vorig jaar tegen de Volkskrant. Men vraagt zich overigens af wat hij bedoelt als men kennis heeft van de befaamde enquête van Goldman uit 1995. Meer dan de helft van de ondervraagde sportslieden zei toen 'ja' tegen een middel dat hen in een periode van vijf jaar iedere wedstrijd zou laten winnen - maar dan dodelijk zou zijn. HET PROBLEEM met dopingcontrole is niet alleen het risico van ontduiking. Ook de definitie van doping geeft steeds meer moeilijkheden. De IOC-lijst van verboden middelen is in twintig jaar tijd ongeveer verhonderdvoudigd. De officiële lijst is te lang, gaf de voorzitter van de Nederlandse vereniging van sportartsen gisteravond op de televisie toe. Er staan middelen op die elk mens in geval van een lichte verkoudheid mag nemen - behalve de topsporter.

Regels zijn regels, is het weerwoord. Dat de sportbond hoestsiroop op de dopinglijst zet, is doorslaggevend. Niet omdat dit spul zo slecht zou zijn, maar omdat de bond het zegt. Als de controles worden geïntensiveerd neemt de druk op dit soort regelgeving onvermijdelijk toe. En dus de noodzaak een definitie van doping te vinden die bestand is tegen rechtszaken. Want er staan grote belangen op het spel.

Het risico van rechtszaken onderstreept de noodzaak het nieuwe testoffensief vergezeld te laten gaan van nadere aandacht voor de vraag hoe sporters (en hun begeleiders) tot een meer verantwoorde afweging van kosten en baten kunnen komen dan de Goldman-enquête aangeeft.