Supporters 'criminele organisatie'

AMSTERDAM, 24 SEPT. Een harde kern van Ajax-supporters is te beschouwen als een criminele organisatie en moet daarom worden veroordeeld op basis van artikel 140 van het Wetboek van Strafrecht. Dat vindt het Amsterdamse openbaar ministerie.

Dit bleek gisteren bij de behandeling van de eerste rechtszaken tegen Ajax-supporters die vorig jaar na een groot onderzoek zijn aangehouden. Deze en volgende week komen in totaal twaalf voetbalsupporters voor de rechter. Het openbaar ministerie heeft hun allen artikel 140 (deelname aan een criminele organisatie) ten laste gelegd. In eerdere zaken is het justitie niet gelukt voetbalvandalen op grond van artikel 140 veroordeeld te krijgen. In de rechtszaken met Feyenoord-supporters die volgden op de dood van Ajax-fan Carlo Picornie, wees de Haarlemse rechtbank een beroep op dit artikel af omdat het niet te bewijzen viel. Het gerechtshof in Amsterdam hield het bestaan van een criminele organisatie wel voor mogelijk, maar dan had er wel uitgebreider onderzoek moeten plaatsvinden.

Justitie denkt artikel 140 nu wél te kunnen aanvoeren, omdat een uitvoerig onderzoek is gedaan. Politie en justitie begonnen vorig jaar het grote onderzoek naar aanleiding van gevechten tussen Ajax- en Feyenoordsupporters bij de A10 en later in Beverwijk.

Het onderzoek richtte zich vooral op eerdere incidenten. In de tenlastelegging zijn tien wedstrijden opgenomen waarbij de Ajax-supporters slaags raakten. Volgens officier van justitie A. Maan hebben de mannen “deelgenomen aan een organisatie die het doel had ordeverstoringen tijdens voetbalwedstrijden te plegen”.

De politie deed een uitgebreid 'communicatie-onderzoek' waarbij telefoongesprekken werden afgeluisterd en telefoontaps werden geanalyseerd. Daaruit kwam volgens justitie naar voren dat de harde kern van Ajax-supporters een hiërarchische structuur had en dat er goed werd samengewerkt. Gewelddadigheden werden veelal van tevoren afgesproken en gepland. De politie arresteerde in totaal 64 supporters. De hoofdverdachten komen deze en volgende week voor de rechter. Afhankelijk van de uitkomst van deze zaken besluit justitie of de overige verdachten ook worden vervolgd en wat hun dan ten laste wordt gelegd.