Siemens geeft 20 miljoen mark aan dwangarbeiders

MÜNCHEN, 24 SEPT. Het Duitse elektronicaconcern Siemens stelt 20 miljoen mark beschikbaar als compensatie voor voormalige dwangarbeiders. In de Tweede Wereldoorlog werkten ten minste 50.000 van deze arbeidskrachten bij het bedrijf. De eerste betalingen zouden nog dit jaar moeten volgen. Het fonds wordt beheerd door “onafhankelijke personen en organisaties”, zo liet Siemens gisteren weten.

De instelling van het fonds betekent niet dat het bedrijf zich juridisch aansprakelijk acht voor het lot van de dwangarbeiders. Eerder stelde Siemens steeds dat de Duitse regering als opvolger van het nazi-bewind aansprakelijk zou zijn.

Enkele weken geleden maakte autofabrikant Volkswagen bekend een fonds voor dwangarbeiders op te richten, waarin het bedrijf (eveneens) 20 miljoen mark stort. Dat initiatief volgde op juridische stappen van voormalige dwangarbeiders in de Verenigde Staten, waarbij zij onder andere Siemens en Volkswagen aanklaagden.

De Münchense advocaat M. Witti, die optreedt namens de dwangarbeiders, ziet het initiatief van Siemens als een poging om de aanspraken “goedkoop af te kopen”. Hij zet juridische procedures dan ook door. “Wij eisen nog steeds dat Siemens alle archieven opent, zodat we serieus de hoogte van onze aanspraken kunnen vaststellen.”

In augustus verklaarden Zwitserse banken zich bereid 1,25 miljard dollar te betalen aan slavenarbeiders, gevangenen uit concentratiekampen en andere nazislachtoffers. Sindsdien wordt de roep om compensatie voor deze groep luider.

Siemens heeft aan het begin van de jaren zestig miljoenen betaald aan de Jewish Claims Conference. Daarmee heeft het bedrijf zijn “morele verantwoordelijkheid erkend”, zo liet Siemens weten. Verder heeft het bedrijf volgens eigen zeggen “in incidentele gevallen” voormalige dwangarbeiders al humanitaire hulp gegeven.

Volgens eigen cijfers had Siemens in 1944 in totaal 244.000 personen in dienst, waarvan zo'n 50.000 mensen “tegen hun wil tewerkgesteld waren”. Het totale aantal dwangarbeiders lag echter hoger, zo valt te lezen in een gedenkboek dat in 1997 verscheen bij het 150-jarig bestaan van de onderneming.

Daimler-Benz heeft laten weten het initiatief van Siemens niet te volgen. De onderneming zegt de afgelopen tien jaar al meer dan 25 miljoen mark te hebben betaald aan organisaties van voormalige dwangarbeiders. (Reuters, DPA)