Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Over de ontdekking van de ouderenmarkt als doelgroep voor kwaliteitsproducten. En het slot van een drieluik over misstanden bij de Nederlandse kinderbescherming. Ned.2, 17.29-18.55u.

Netwerk. Een vroegere officier van de politie in het voormalig Oost-Duitsland is een van de velen die zich niet thuisvoelt in het nieuwe Duitsland. Ned.1, 20.31-21.07u.

Nova. Aandacht voor de risico's van narcose, naar aanleiding van een rapport van anesthesiologen. En met het oog op de Duitse verkiezingen wordt een voormalig Oost-Duits sportman gevolgd, die nu campagne voert voor Kohl. Ned. 3, 22.34-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Zembla: De BV Thuiszorg. De afgelopen jaren hebben fusies, schaalvergroting en beperkte marktwerking de thuiszorg beheerst. Zembla onderzoekt hoe enkele traditionele instellingen subsidie- en premiegelden spenderen, in totaal zo'n 3,2 miljard gulden per jaar. Waar wordt het geld aan besteed en is de controle goed geregeld? Ned.3, 20.50-21.30u.

Gek van Lenin. In deze Britse documentaire vertelt een aantal mensen hoe hun leven met de gevallen Sovjetheld Lenin verbonden blijft: de look-a-like acteur, de archivaris van het Lenin-museum, een componist van muzikale propaganda-opera's en beeldhouwers. Sommigen zijn van hun 'geloof' afgevallen, anderen hebben het behouden. Ned.1, 21.42-22.32u.

Vergezicht: Op het scherp van de snede. Documentaire over twee sterke vrouwen die elk in hun eigen gemeenschap in Schotland en Zuid-Afrika de motor zijn achter een sociale beweging voor verandering en 'empowerment': Cathy McCormack (tevens de maakster van de film) en Lynne Brown. Ned.3, 23.25-0.15u.

AMUSEMENT

Camera loopt. Deel vier van een achtdelige serie over vriendschappen. Benny en Laurens wonen in hetzelfde dorp, zitten op de LTS bij elkaar in de klas, werken samen in de supermarkt en de jeugdsoos, en hebben samen een eigen drive-in show. Ned.1, 18.26-18.58u.

Stardust. Interviews met regisseur Hany Abu-Assad van de nieuwe Nederlandse speelfilm Het 14e Kippetje, de openingsfilm van het Nederlands Film Festival en met Marie Rivière, hoofdrolspeelster in de nieuwe Eric Rohmer-film Conte d'Automne. En een recensie van Kundun, de 'Tibet-film' van Martin Scorsese. Ned.3, 19.52-20.23u.

De familie van het jaar. Op 8 oktober wordt de familie van het jaar bekend gemaakt. Vanavond een overzicht van alle kandidaten. Ned.2, 19.54-20.45u.

Bed & breakfast. Aflevering uit tweede reeks van comedyserie met Frans van Deursen en Paul Ruven spelend in een pension. Met als gast GTST-actrice Sabine Koning als 'Poolse bruid'. Uiteindelijk pakt ze een pistool en lacht het laatst. Ned.3, 21.30-22.00u.

Wie denken ze wel dat ze zijn. Gesprekken met familieleden, collega's en vrienden geven een beeld van een bekend persoon. Vandaag is dat zanger (en RTL4-presentator) Gordon. RTL5, 22.40-23.10u.

MUZIEKIn concert: David Bowie and friends (1). David Bowie vierde zijn 50ste verjaardag met een concert in Madison Square Garden in New York. Samen met muzikale vrienden als Lou Reed, Billy Corgan, Robert Smith, Sonic Youth en The Foo Fighters brengt hij hits uit zijn lange carrière. Volgende week het slot. Veronica, 24.00-0.45u.

FILMS

Paroles et musique (Elie Chouraqui, 1984, Frankrijk/Canada). Gelikt relatiedrama van voormalige assistent van Claude Lelouch. Platenbaas Catherine Deneuve bezwijkt voor charmes van popzanger Christophe Lambert. TV5, 20.00-22.00u.

Hôtel des Amériques (André Téchiné, 1981, Frankrijk). Vaak als wezenloze mooifilmerij afgeschreven drama vergaapt zich aan de Franse badplaats Biarritz en aan Catherine Deneuve en Patrick Dewaere en brengt de eenzaamheid in kaart van een rijke weduwe en een klusjesman in een tot mislukken gedoemde verhouding. TV5, 22.35-0.30u.

Citizen X (Chris Gerolmo, 1995, VS). Zie Film-vooraf. Ned.1, 23.06-0.45u.

Garde à vue (Claude Miller, 1981, Frankrijk). Knappe, enigszins steriele policier over het verhoor van de van moord verdachte notaris Michel Serrault door vasthoudende politieman Lino Ventura. Op oudejaarsavond. Regisseur Miller getuigt van gevoel voor verbale subtiliteit. Ook met Guy Marchand, Romy Schneider. Duitsl.2, 24.00-1.25u. & 2.25-3.50u., nagesynchroniseerd.

Antonyho sance/Anthony's Chance (Vit Olmer, 1987, Tsjechoslowakije). Melodrama over problemen in het verstandshuwelijk dat weduwnaar-met-dochtertje heeft gesloten met pragmatisch ingestelde vrouw. Duitsl.1, 0.50-2.05u., tweetalig.

The Internecine Project (Ken Hughes, 1974, Engeland). Kille thriller. Harvard-professor arrangeert onderlinge moorden van topspionnen om presidentskandidaat te beschermen. BBC1, 1.05-2.35u.

Young Bess (George Sidney, 1953, VS). Verzorgde kostuumfilm met Jean Simmons als de jonge Elisabeth I (1533-1603) die romance beleeft met Tom Seymour. Charles Laughton speelt haar vader, Hendrik VIII. Morgen, Duitsl.1, 10.03-11.50u., nagesynchroniseerd.

Wenn der weisse Flieder wieder blüht (Hans Deppe, 1953, West-Duitsland). Romy Schneider debuteerde op 15-jarige leeftijd in luchtige smartlap over musicus (Willy Fritsch) die na jaren terugkeert naar ex-vrouw (Magda Schneider) en dochter. Morgen, Duitsl.2, 14.25-16.00u.

Briefträger Müller (John Reinhardt & Heinz Rühmann, 1953, West-Duitsl.). Op maat van Heinz Rühmann gesneden blijspel over de dwalingen van een burgerman die onverwacht over een fortuin beschikt. Morgen, Duitsl.1, 14.30-16.00u.