Selectie; Muziek

Barokmaand Oktober is 'barokmaand' bij de impresario Fred Luiten, die drie concerten organiseert in Amsterdam. Op 1 okt 20u15 treden London Baroque olv Charles Medlam en sopraan Emnma Kirkby op in de Westerkerk met muziek van Pergolesi, Bach, Purcell, Händel en Stanley. Op 12 okt 20u15 zingt Andreas Scholl tijdens een Händelconcert in het Concertgebouw bij de Akademie für Alte Musik Berlin. Op 29 okt 20u15 is er in de Engelse Kerk op het Begijnhof een half geacteerd optreden van de luitist Anthony Rooley en de sopraan Evelyn Tubb over de sopraan Anne Bracegirdl, die 250 jaar geleden overleed.

Gail Gilmore De Amerikaanse sopraan Gail Gilmore, in ons land bekend van haar panter-achtige optredens in Aida en Nabucco in de Rotterdamse Ahoy, geeft 1 okt 20u15 een operaconcert in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Begeleid door het (Oost-Duitse) Staatsorchester Frankfurt zingt ze muziek van Verdi, Puccini, Weber, Saint-Saëns, Gounod, Gomes en Strauss.

La Traviata De stichting Day by Day voor leukemiebestrijding brengt 1 okt 20u15 in de Rotterdamse Doelen een benefietconcert met een concertante uitvoering van Verdi's La Traviata door de Deutsche Opera am Rhein olv Zoltan Peskö. Onder de solisten zijn Inessaa Galante (Violetta), Sergej Khomov (Alfredo) en Richard Zeller (de oude Germmont).

Nieuw Sinfonietta Het kamerorkrest Nieuw Sinfonietta viert het tienjarig bestaan met concerten olv Peter Oundjian op 26 sept 20u in de Oosterpoort Groningen en op 27 sept 20u15 in Vredenburg Utrecht. Op het programma muziek van Mozart, Gandolfi, Mendelssohn (de Urfassung' van het Vioolconcert met Isbelle van Keulen als soliste en het Capriccio brillant met pianist Ronald Brautigam als solist) en Beethoven (Zevende symfonie).

Van Wassenaerconcours Het tiende Van Wassenaerconcours voor barokensembles vindt plaats van 30 sept t/m 3 okt op diverse historische lokaties in Den Haag. Het concours wordt 30 sept 20u15 in de Kloosterkerk geopend met een concert van London Baroque olv Charles Medlam mmv de sopraan Emma Kirkby en de trompettist Jonathan Impett. Muscia Petropolitana treedt op 1 okt 20u15 op in de Gothische zaal van de Raad van State, waar 2 okt 20u15 ook Musica ad Rhenum en de sopraan Claron McFadden optreden. Inl en res 070-3655676 of 3656806.

Jazz in het Concertgebouw De kleinste jazzpianist ooit, Michel Petrucciani en één van de laatste echte diva's, Abbey Lincoln, openen de Jazzserie in de grote zaal. 28 sept Concertgebouw Amsterdam.

Dulce Pontes De Portugese zangeres Dulce Pontes heeft een fraaie, wendbare stem en houdt ervan haar frasen flink te versieren, ook als ze de fado zingt. 30 sept Carré Amsterdam, 1 okt Oosterpoort Groningen, 3 okt De Maagd Bergen op Zoom, 4 okt Chassé Breda, 6 okt Vredenburg Utrecht, 8 okt MC Frits Philips Eindhoven, 10 okt De Harmonie Leeuwarden, 12 okt Luxor Rotterdam, 14 okt Dr. Anton Philipszaal Den Haag.

Belle & Sebastian Verlegen Schotse antisterren maken wonderschone muziek met akoestische instrumenten, waarbij de xylofoon harder klinkt dan de gitaren. De cd The Boy With The Arab Strap bevat min of meer tijdloze folkpop in de traditie van Fairport Convention en Nick Drake, met echo's van obscure jaren tachtig-groepen als Felt en the Daintees. De pure en gevoelige muziek van Belle & Sebastian zou een voorbode kunnen zijn van een nieuwe trend in de Britse popmuziek, als reactie op de galmende bombast die de Britpop is gaan beheersen. 29 sept Paradiso, Amsterdam.

Marco Borsato Is het toeval dat Marco Borsato zijn nieuwe tournee op loopafstand van het new age-centrum Oibibio begint? Op de cd De Bestemming doet de wandelende chips-reclame dappere pogingen om de diepere zaken van het leven aan te roeren, onder het motto 'Het kan me niet schelen wat een ander van me vindt / Mijn enige vrienden zijn het zonlicht en de wind'. 28 en 29 sept Carré, Amsterdam, 30 sept en 1 okt PWA Zaal, Den Haag, 4 en 5 okt Oosterpoort, Groningen, tournee t/m november.