Selectie; Galerie

GALERIE

Blind Date Op de tentoonstelling 'Blind Date' in W 139 zijn vijf paren kunstenaars, die elkaar niet persoonlijk kenden, op basis van inhoudelijke overeenkomsten in hun werk bijeengebracht. Drie maanden lang verdiepten zij zich in elkaars werk en ideeën en bereidden zij een gezamenlijke presentatie voor. Ronald Ophuis en Magnus Wallen maken beiden gewelddadige beelden, Erik Wesselo en Slater Bradley delen een non-conformistische houding, Maria Pask en Tommy Olsson zijn allebei geobsedeerd door afwijkend menselijk gedrag, Peter Stel en Carol Murphy zijn geïnteresseerd in de betekenis van het beeld en Macha de Vries en Viviane Sassen richten zich op menselijke uiterlijkheden. T/m 11 okt, Warmoesstraat 139, Amsterdam. Wo t/m zo 13-19u.

Keith Piper De video-installatie 'The Exploded City' van de Engelse kunstenaar Keith Piper speelt in op het idee dat er demarcatielijnen zijn in de huidige stedelijke samenleving die mensen op grond van ras en klasse scheiden. Piper is sterk begaan met de zwarte strijd en speelt een belangrijke rol in de Black Art-beweging in Groot-Brittannië. Zijn werk is t/m 9 okt samen met werk van Nilton Moreira da Silva te zien in de Gate Foundation, Keizersgracht 613, Amsterdam. Ma t/m vr 10-17u.

Martin Reukauf Het schrille contrast tussen de natuur en het door de mens aangelegde asfalt staat centraal in het werk van Martin Reukauf. Zijn realistisch geschilderde Hollandse landschappen tonen grauwe betonnen viaducten, verlaten snelwegen die het landschap doorkruisen en donkere voetgangerstunnels waar geen mens doorheen durft te lopen. T/m 17 okt in het Amsterdam Young Artists Circuit, Keizersgracht 166, Amsterdam. Do t/m za 13u-17u30.

Helen Frik In haar sculpturen becommentarieert Helen Frik de vele aspecten van het menselijk leven, van gewichtig tot triviaal. Haar figuren, die uit diverse materialen zijn opgebouwd, raken steeds in penibele situaties verstrikt of gaan moeizame relaties met anderen aan. Maar dankzij het relativeringsvermogen van de kunstenares zit ook in de dieptreurige en serieuze beelden altijd nog een lach verscholen. T/m 4 nov in Kunstvereniging Diepenheim, Grotestraat 17. Di t/m vr en zo 12-17u, za 14u30-17u.

En verder Schilderijen van Siep van den Berg t/m 4 okt in Galerie Ferdinand van Dieten-d'Eendt, Spuistraat 270, Amsterdam; Twan Janssen exposeert t/m 21 okt in Another Place, Planciusstraat 9A, Amsterdam; Schilderijen van Xin Nan Xing t/m 15 okt in de Pullitzer Art Gallery, Prinsengracht 315-331, Amsterdam; 'Banket 6' met werk van Erik Odijk, Gerco de Ruijter en Jan van der Ploeg t/m 11 okt in Archipel, Vosselmanstraat 402, Apeldoorn; Foto's van Wout Berger t/m 22 okt bij Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag; Harrie Gerritz exposeert t/m 18 okt bij Galerie Wansink, Neerstraat 76, Roermond; De tentoonstelling 'Office' van Hatty Lee is t/m 11 okt te zien in De Vaalserberg, Witte de Withstraat 44, Rotterdam.