Selectie; Films

FILMS

Dr. Akagi Shohei Imamura's vermoedelijk laatste film is de lichte tegenhanger van zijn eigen, in sober zwart-wit gedraaide Black Rain. De felgekleurde, door een energieke jazz score ondersteunde hommage aan Dr. Akagi, die in een vissersplaatsje in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog de strijd aanbindt tegen de zich snel verspreidende geelzucht, is vervuld van ironie, terwijl de met liefde geobserveerde kleine gemeenschap zorgt voor veel couleur locale en het leger wordt bespot. Amsterdam: Rialto. Arnhem: Filmhuis Arnhem.

Gummo Woest experimenterend debuut van 23-jarige Harmony Korine bestaat uit een tamelijk losse reeks portretjes van jongeren in een arm Amerikaans stadje, waar een tornado de fysieke aanwezigheid en morele invloed van volwassenen vernietigd heeft. Soms trefzeker, dan weer de plank misslaand choqueert Korine de normen en kijkgewoonten van de toeschouwer. Prijs van de Nederlandse filmkritiek op Rotterdams festival 1998. Amsterdam: Kriterion Theater/Studio K. Groningen: Poelestraat, Liga '68.

De Pijnbank Met zevenmijlslaarzen dendert Theo van Gogh in De Pijnbank van naturalistische banktaferelen naar de masochistische versie van het christelijke lijdensverhaaal en weer terug. Jack Wouterse is fenomenaal als de met ontslag bedreigde bankbediende die zich staande moet zien te houden in grimmige, sardonische film. De Pijnbank. In Amsterdam: City, The Movies. Eindhoven: Rembrandt/Cinema Parisien. Rotterdam: Lumière. Tilburg: Heuvelpoort. Utrecht: City Theater / Movies.

Saving Private Ryan Doorsnee soldatendrama, waarin de enig overgebleven zoon van een boerengezin uit Iowa in het Normandië van de tweede Wereldoorlog moet worden opgespoord, ontleent zijn belang aan de met groot verantwoordelijkheidsgevoel gefilmde landing van de Amerikaanse troepen op Omaha Beach tijdens D-Day. De reconstructie van de chaos door Steven Spielberg is een cinematografische, treurige triomf, en maakt een onuitwisbare indruk. In meer dan 87 theaters.

En verder The Big Lebowski Alkmaar: Provadja. Amsterdam: The Movies. Eindhoven: Plaza Futura. Gouda: Filmhuis Gouda. Groningen: Camera. Utrecht: City / Movies. Helmond: Filmhuis Helmond; The Hanging Garden Amsterdam: Desmet. Den Haag: Het Haags Filmhuis; The Ice Storm Amsterdam: Tuschinski, The Movies. Den Haag: Babylon. Nijmegen: Cinemariënburg. Utrecht: City Theater / Movies; Kleine Teun Bergen op Zoom: Cinemactueel. Gorinchem: Roxy. Utrecht: Springhaver. Middelburg: Cinema Middelburg; De Poolse Bruid in meer dan 11 theaters; Primary Colors Den Haag: Metropole. Hilversum: City. Tiel: Metro. Zevenaar: Bommersheuf; Titanic in meer dan 66 theaters.