SAY

Fazil Say: Mozart, pianosonates en variaties. Warner Music WE885.

Menig talentvolle pianist gaat ertoe over de sonates van Mozart te spelen op een fortepiano. Historisch is daarvoor veel te zeggen, muzikaal misschien nog veel meer omdat bijvoorbeeld het onderscheid tussen wat de linkerhand en de rechterhand te spelen hebben op een fortepiano vaak veel duidelijker uit elkaar getrokken kan worden. Met die aspecten in het achterhoofd zijn er maar weinig pianisten die tegenwoordig nog een geloofwaardige Mozart op een moderne vleugel weten neer te zetten.

Tot de selecte groep die dat wel kan, behoort de jonge Turkse pianist Fazil Say (1970), die in Ankara en Düsseldorf studeerde en enkele concoursen op zijn naam schreef, waaronder de Young Concert Artists International Auditions in New York. Op zijn debuut-cd met variaties op Mozart-sonates speelt Say op een moderne Steinway met een aanstekelijke lichtheid en gratie die niet alleen vanaf de eerste maten boeit, maar die je in vervoering meetroont door Mozarts kleurrijke paradijstuintjes. Say is een libertijn, die het niet al te nauw neemt met de notentekst, maar zijn spontane, haast ontwapenende muzikale charme maakt van deze Mozart-cd één van de meest opvallende van de laatste jaren.

Aanstaande maandag maakt Fazil Say zijn debuut in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Op het programma staan, naast stukken van Mozart, composities van Bach in 'moderne' bewerkingen door Liszt en Busoni.

    • Emile Wennekes