Rusland gaat achterstallige lonen betalen

MOSKOU, 24 SEPT. Rusland begint in oktober met het tijdig betalen van salarissen en pensioenen. Moskou maakt dan ook een begin met het uitkeren van achterstallige lonen, zo heeft de Russische premier Jevgeni Primakov beloofd. Nog deze maand krijgen de militairen hun achterstallige geld. Ambtenaren krijgen dat vanaf oktober.

Primakov zei verder dat vanaf 1 januari prijscompensatie zal worden betaald. Dat geldt niet voor de voorbije maanden, omdat in die tijd de inflatie hard is opgelopen. In de eerste drie weken van september lag het percentage op ruim 45 procent tegen 5 procent over de eerste zes maanden van dit jaar. De centrale bank verwacht over heel dit jaar een inflatie van 240 à 290 procent.

Primakovs toezeggingen klinken bekend. Zijn voorgangers deden die beloftes ook al en sommigen van hen slaagden er inderdaad in de achterstand in de loonbetalingen wat in te lopen. Op het ogenblik zitten miljoenen Russen nog op hun geld te wachten.

De premier zei verder dat de centrale overheid belastingontduikers streng gaat aanpakken. Dat geldt volgens hem voor bedrijven en personen en voor regionale overheden. De belastingdruk voor buitenlandse en binnenlandse bedrijven zal verminderen, zo zegde hij toe. (AFP, Reuters)