Ploegarts Ryckaert: 'Wielrenners Festina injecteerden zichzelf met EPO'; Priem wacht ook verhoor Belgische justitie

ROTTERDAM, 24 SEPT. TVM-ploegleider Cees Priem staat ook een verhoor in België te wachten als hij uiteindelijk toestemming krijgt Frankrijk te verlaten. Naar aanleiding van een aanklacht van de Australische wielrenner Scott Sunderland moet Priem zich bij het parket in Tongeren melden zodra de gelegenheid zich voordoet.

Tijdens de Amstel Gold Race van eind april raakte Priem met zijn auto de vlakbij fietsende Sunderland, die vervolgens tegen het wegdek smakte en in een Gents ziekenhuis een operatie wegens hersenletsel moest ondergaan. Het parket van Tongeren wil Priem en de andere inzittenden van de auto als getuigen horen. Na dit onderzoek zal worden besloten of er tot vervolging wordt overgegaan.

Priem bevindt zich nog altijd verplicht in Frankrijk wegens het onderzoek van de Franse justitie naar het vervoer van prestatiebevorderende middelen, zoals EPO. In maart werd een TVM-wagen aangehouden met een verdachte bagage en ook bij een inval in een hotel, waar de ploeg tijdens de Ronde van Frankrijk verbleef, werden spullen in beslag genomen. Bovendien moest een aantal renners van TVM in een ziekenhuis monsters van bloed, urine en haar afgeven.

Ook verzorger Jan Moors mag Frankrijk niet verlaten. Teamarts Andrei Michailov zit nog altijd vast in het huis van bewaring in Reims. Op 23 juli werd hij in hechtenis genomen op verdenking van het bezit van verboden middelen.