PAL definitief aan de grond

MANILA, 24 SEPT. Philippine Airlines (PAL), de oudste luchtvaartmaatschappij van Azië, staat definitief aan de grond. Gisteren om 18.00 uur Nederlandse tijd liep het ultimatum af waarop een reddingsplan had moeten zijn ingediend. Een zeven uur durend overleg, de laatste poging om alsnog een doorbraak te bereiken, leverde niets op.

Twee uur voordat het ultimatum verstreek, vertrok de laatste PAL-vlucht uit Manila, een Boeing-747 richting San Francisco met 383 passagiers aan boord. De 57 jaar oude luchtvaartmaatschappij van de Filippijnen zat financieel aan de grond met een schuldenlast van tegen de 2 miljard dollar.

Lucio Tan, bestuursvoorzitter en tevens meerderheidsaandeelhouder van PAL, had de vakbonden laten weten door te willen gaan als de salarissen tien jaar zouden worden bevroren. Dinsdag sprak het personeel zich daartegen uit, wat het einde van de luchtvaartmaatschappij inluidde. Ongeveer 8.000 mensen verliezen bun baan. (Reuters)