NOS en Canal+ ruziën over uitzenden topvoetbal

ROTTERDAM, 24 SEPT. De NOS en abonneezender Canal+ liggen met elkaar in de clinch om de uitzendrechten van voetbalwedstrijden uit de Champions League en de Spaanse en Engelse competitie. Daardoor zijn de verrichtingen van de meeste Nederlandse voetbalinternationals met ingang van dit seizoen op televisie alleen nog achter de decoder van Canal+ te volgen.

Canal+ aast al ruim een jaar op de rechten op live-uitzendingen van wedstrijden uit de Champions League, het belangrijkste Europese bekertoernooi, die in bezit zijn van de Nederlandse publieke omroep. De NOS zou graag fragmenten uitzenden uit de Spaanse en Engelse competitie, waarin de meeste Nederlandse internationals actief zijn. Maar die rechten zijn door het Franse moederbedrijf van Canal+ internationaal ingekocht en worden in Nederland sinds het begin van dit voetbalseizoen achter de decoder (prijs: 60 gulden per maand) uitgezonden.

Tot dusver zijn partijen het niet eens geworden over het ruilen van de rechten, waardoor de NOS met een dag vertraging ook beelden zou mogen brengen van de buitenlandse voetbalcompetities. “Eerlijk gezegd zie ik het somber in”, aldus Wil Moerer, directeur van Canal+ in Nederland, die zegt dat de tijd gaat dringen nu de competities al zijn begonnen. “Het overleg zit inderdaad vast”, bevestigt Ruurd Bierman, programmadirecteur van de NOS.

Het traditionele programma Buitenlands Voetbal op de zondagavond bij de NOS is door het conflict een slap aftreksel geworden van wat het ooit was: een klein uur lang worden beelden vertoond uit de Italiaanse Serie A, waarin nog slechts twee Nederlandse internationals actief zijn. Zo werden kijkers afgelopen zondag getracteerd op een ruime samenvatting van de wedstrijd Inter tegen Piacenza, waarin werkelijk niets gebeurde en Aron Winter niet eens was opgesteld. De kraker uit de Spaanse competitie tussen Real en Barcelona, met spelers als Seedorf, Kluivert, Hesp en Cocu, moest het doen met wat geprojecteerde krantenfoto's met daaronder gemonteerd stadiongejuich. Vorig seizoen was het Spaanse voetbal nog te zien bij de NOS en werden beelden uit de Engelse competitie (met Bergkamp en Overmars) vertoond door SBS6.

De onenigheid tussen de NOS en Canal+ dateert al uit de zomer van vorig jaar. Toen speelden voor het eerst twee Nederlandse clubs, Feyenoord en PSV, tegelijkertijd in de Champions League. Canal+ wilde graag de wedstrijd uitzenden die de NOS liet liggen. Daarover was de publieke omroep bereid te praten, maar hij wilde zelf wel vlak voor elke speelronde “op journalistieke gronden” kunnen beslissen of hij de wedstrijd van Feyenoord of van PSV ging uitzenden. Dat was voor Canal+ onbespreekbaar omdat het station ter promotie van de eigen kanalen potentiële klanten ver tevoren duidelijk wil maken welke topwedstrijd er te zien is.

Pagina 22: Belangrijk ruilmateriaal in handen van Canal+

Diezelfde situatie doet zich dit jaar voor, nu met Ajax en PSV. Maar in juni liet Moerer al weten dat dit seizoen de verhoudingen anders ligen omdat Canal+ met de rechten op de Spaanse en Engelse competitie belangrijk ruilmateriaal in handen heeft gekregen. “Als zij niet mee willen gaan, stel ik me ook wat minder coöperatief op”, zei hij toen.

Nu zegt de directeur van Canal+ dat het bedrijf geaccepteerd heeft dat de NOS blijft weigeren wedstrijden van Nederlandse clubs af te staan: “We mochten wel putten uit de internationale wedstrijden, als Barcelona-Milan of Inter tegen Real. Voor ons was dat interessant genoeg om verder over te praten.” Maar ook hier stuit Canal+ volgens Moerer op de eis van de NOS om per ronde te kunnen beslissen welke wedstrijd op het scherm komt.

Directeur Bierman van de NOS wil niet op de gesprekken ingaan en zegt alleen dat de partijen het over “prijs en voorwaarden” nog niet eens zijn. Naast de buitenlandse competities beschikt Canal+ over de rechten op alle live-uitzendingen van wedstrijden uit de Nederlandse eredivisie. Studio Sport van de NOS heeft het recht samenvattingen uit te zenden.

    • Jaco Alberts