Mercatone Uno

De Italiaanse politie heeft gisteren huiszoeking gedaan bij Orlando Maini, een van de ploegleiders van de Italiaanse wielerformatie Mercatone Uno.

Marco Pantani is de kopman van Mercatone Uno. De klimmer won dit jaar zowel de Giro d'Italia als de Tour de France. Maini wordt ervan verdacht gevaarlijke medicijnen te verkopen, voor te schrijven en te beheren.

Dinsdag was er al een huiszoeking bij Daniel Tarsi, de Italiaanse dokter van de Franse ploeg Casino. Tarsi staat eveneens onder verdenking in een onderzoek van de openbare aanklager Giovanni Spinosa uit Bologna.

Spinosa onderzoekt een dopingschandaal uit 1996 rond het inmiddels opgeheven team met de naam Refin. Twee jaar geleden ontdekte de politie dat een apotheek grote hoeveelheden medicijnen - hoofdzakelijk dopingmiddelen - distribueerde. Veel ervan werd verkocht aan Tarsi. Ook vond de politie bewijzen dat Orlando Maini en diens oom Primo Franchini, die als manager van Mercatone Uno fungeerde, tot de klanten voor prestatiebevorende middelen behoorden. Franchini staat eveneens onder verdenking.