Koningin Beatrix wil subsidie Drakensteyn

LAGE VUURSCHE, 24 SEPT. Koningin Beatrix heeft via de intendant van paleis Soestdijk subsidie aangevraagd voor de renovatie van een duiventil op het terrein van kasteel Drakensteyn.

Het kasteel is sinds 1959 particulier bezit van de vorstin, in tegenstelling tot de meeste koninklijke paleizen, die eigendom zijn van de overheid. Behalve Drakensteyn zelf staat ook de zogenaamde Duiventoren, een vijf meter hoog, uit baksteen opgetrokken bouwwerk, op de monumentenlijst.

De gemeente Baarn had voor de vakantie alle eigenaren van de veertig rijksmonumenten in de plaats aangeschreven om eventuele restauratieplannen te inventariseren.

Aan de hand van ingediende plannen maakt de gemeente een prioriteitenlijst die wordt doorgestuurd naar de provincie. Die verdeelt uiteindelijk de subsidiegelden die jaarlijks beschikbaar worden gesteld door het rijk.

Volgens H. Dappers, hoofd ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Baarn, is het niets bijzonders dat leden van het koninklijk huis subsidie aanvragen voor restauratiewerkzaamheden: “Een paar jaar geleden heeft prinses Juliana ook geld gekregen voor een pand op het terrein van paleis Soestdijk.”

Ook de Rijksvoorlichtingsdienst ziet niets vreemds in de aanvraag: “Koningin Beatrix is net als andere Nederlanders een staatsburger die gebruik kan maken van een rijksregeling voor het behoud van monumenten. De vorstin betaalt ook vermogensbelasting over haar bezittingen.”

De koninklijke subsidieaanvraag voor de duiventil op kasteel Drakensteyn maakt overigens niet veel kans om te worden gehonoreerd. De aanvraag staat laag op de voorlopige prioriteitenlijst van de gemeente Baarn, omdat niet is aangegeven hoeveel de restauratie moet gaan kosten.