Kinderagenda

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Kinderagenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam

Junior Museumweek De schat is oud, de schat is van goud, er hoort een potje bij, dat is van klei. In 210 musea in Nederland zijn schatten verborgen en de bedoeling is dat kinderen van 8-12 jaar aan de hand van drie raadsels op zoek gaan naar die Museumschatten tijdens de Junior Museumweek van 28 september t/m 4 oktober. Alle raadsels van alle 210 musea staan in de Junior Museum Routegids (NJM) (te koop bij de boekhandel en deelnemende musea à ƒ 29,50); de gids geeft ook een overzicht van alle kinderactiviteiten in die musea. Voor ƒ 0,50 kan je al gaan schatzoeken (ƒ 0,25 voor het paspoort en ƒ 0,25 voor een schatkaart) en via het paspoort krijg je ook een gratis Railrunner treinkaartje van de NS. Ook is er aan de Junior Museumweek een wedstrijd verbonden, waarbij zelf een schatkaart gemaakt moet worden; de 50 meest originele inzendingen kunnen een schatkist winnen. Omdat we niet alle activiteiten in musea kunnen vermelden, hieronder een selectie.

Amersfoort Voor Mondriaans schilderij van 80 miljoen moet je in Den Haag zijn, maar in het geboortehuis van Piet Mondriaan kom je meer te weten over de wereldberoemde schilder en ontdek je dat hij niet alleen schilderijen maakte met zwarte lijnen en vlakken in rood, blauw en geel, maar ook landschappen en bloemen schilderde. Op wo en za zijn er rondleidingen om 11u (groepen) en 15u (individueel) doe-middagen van 14-17u en een kleurwedstrijd. Mondriaanhuis, Kortegracht 11. Inl 033-4620180.

Amsterdam In vijf oude 17de eeuwse grachtenhuizen is het Theatermuseum ondergebracht en daar wordt vanaf 1924 alles verzameld wat met theatervoorstellingen te maken heeft zoals costuums, maskers en decors. Iedere middag om 15u zijn er rondleidingen door de panden en op wo 30 sept en za 3 en zo 4 okt om 14u is er een speurtocht door de tentoonstelling 'Hallo Hierheen. Theatermuseum/Theater Instituut Nederland, Herengracht 168. Inl 020-5513300.

Den Haag Ontdek hoe in de Middeleeuwen een boek werd gemaakt en ga aan de slag met een ganzenveer om boeken te schrijven en te versieren zoals monniken dat vroeger deden in het scriptorium, het Middeleeuws schrijfatelier van Museum van het Boek/Meermanno-Westreenianum op wo 30 sept en 3 okt van 13u30-17u. Museum van het Boek/Meermanno Westreenianum, Prinsessegracht 30, Den Haag. Inl 070-3462700.

Drachten Kunstenaar Gerrit Ofringa maakt allerlei soorten beelden, waaronder 'hangbeelden'. Op 30 sept en 3 okt geeft hij museumlessen, waarin hij niet alleen zijn werk laat zien en er over vertelt, maar kinderen kunnen ook zelf een hangbeeld maken. Museum Smallingerland, Museumplein 2. Inl 0512-515647.

Enkhuizen Het Flessenscheepjesmuseum heeft de grootste verzameling schepen in fles ter wereld, van heel klein (2 cm) tot groot (35-literfles). Tijdens de Junior Museumweek kunnen kinderen ook proberen een schip door de flessenhals te loodsen. Flesenscheepjesmuseum, Dijk 2, Enkhuizen. Dag 10-18u, in sept ook tot 20u. Inl 0228-318583.

Gouda In de chirurgijnsgildekamer van het Catharina Gasthuis, vroeger een ziekenhuis en nu museum is een geheimzinnig spook verstopt en onder leiding van een schatbewaarder wordt na een rondleiding geprobeerd het mysterie op te lossen. Museum Het Catharina Gasthuis, Oosthaven 9, Gouda. Inl 0182-588719. Ma t/m za 10-17u, zo 12-17u

Hilversum Zelf een radioprogramma presenteren of acteur spelen in een tv-decor met de camera op je gericht in het Nederlands Omroepmuseum. Via de speurtocht 'Hallo, hier Hilversum' en 'Van Edison tot cd-video' kom je van alles te weten over de radio- en tv-wereld. En verder staan er allerlei ouderwetse en rare apparaten die nodig waren om uitzendingen te maken. Nederlands Omroepmuseum, Oude Amersfoortseweg 121-131. Di t/m vr 10-17, za en zo 12-17u Inl 035-6885888.

Leiden In het Penningkabinet is een schat verstopt tussen de 120 Italiaanse portretten in een stoet met rijk uitgedoste vorsten, dappere veldheren, geleerden en vrouwen met prachtige kapsels op de expositie 'Ben ik in beeld'. Met de computer kan een penning met je eigen portret worden gemaakt. Koninklijk Penningkabinet, Rapenburg 28, Leiden. Di-vr 10-17u, za en zo 12-17u. Inl 071-5120748.

Middelburg Met de Laat-je-ogen-niet-in-je-zak-zitten-route moet in alle zalen van het Zeeuw Museum worden gezocht naar vogels, vissen, dieren, dingen, mensen, monsters en schelpen. De zoektocht eindigt in de speciaal ingerichte schatkamer die zich in een van de vijf Middeleeuwse torens bevindt. In de geheime kamer 'onder' de schatkist eindigt de tocht met een teken- of schrijfopdracht. Voor kinderen van 10-12 jaar zijn er speciale VOC-kistjes met raadsels en doe-opdrachten. En aan het eind van allebei de routes kunnen kinderen naar een schat grabbelen bij de balie. Zeeuws Museum, Abdij, Middelburg. Ma t/m za 10-17u, zo 12-17u. Inl 0118-626655.

Rotterdam In de meeste musea is vaak maar een klein gedeelte van de collectie te zien; het meeste ligt, hangt of staat opgeslagen in enorme depots die meestal niet voor publiek toegankelijk zijn. Maar in Museum Boijmans van Beuningen hebben ze daar nou juist een schat verborgen. Op 3 en 4 okt van 11-12u is het depot van de prenten en tekeningen open en ook het restauratie-atelier. In hetzelfde weekend en op wo 30 sept zijn er Open Ateliers van 13-15u30, deelname hieraan ƒ 5. Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam Inl 010-4419471/73.

Door toneelstukjes, verhalen en minivideo's voor kinderen vanaf 6 jaar wordt in Museum De Dubbelde Palmboom de geschiedenis van de Verenigde Oostindische Compagnie verteld. Het gaat over het leven op zee, aan de wal en natuurlijk werden er uit die verre vreemde landen ook souveniers meegebracht, soms echte schatten. De voorstellingen zijn op 27 en 30 sept, 3 en 4 okt om 15u, op 27 sept om 14u kunnen kinderen hun eigen VOC-schip maken. Museum De Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12, Rotterdam. Inl 010-2176736.

    • Tonny Schoemaker