Jappenkamp

Bij het lezen van het artikel over het bezoek van Rudy Kousbroek aan Tokio (NRC Handelsblad, 11 september) ben ik zowat van mijn stoel gevallen.

Als Kousbroek geconfronteerd wordt met zijn voormalige kampcommandant, en iemand uit de zaal vraagt of deze man wel werd berecht, antwoordt Kousbroek letterlijk: “Ikegami deed alles verkeerd”.

Kousbroek wekt de indruk dat het kamp Si Rengo Rengo een soort Japans vakantiekamp was. Niets is minder waar. Zijn neiging dit soort zaken te bagatelliseren geeft een onjuist beeld van de situatie zoals die daar toen was en doet de slachtoffer van dit kamp onrecht aan. Ikegami toont aan een beter inzicht te hebben als hij zijn voormalige gevangene vraagt: “Wil je me slaan?”

Ik heb op Sumatra in vijf verschillende Jappenkampen gezeten en daarvan was Si Rengo Rengo het beroerdste.

Ik ben nog steeds blij dat de Amerikanen in augustus 1945 hun atoombommen op Japan hebben gedropt. Voor velen van ons helaas te laat, voor mij en anderen net op tijd.

    • W.H.E. Rasch