Indoor skibaan SnowWorld; In Zoetermeer ligt altijd sneeuw

SnowWorld, Buytenparklaan 30, Zoetermeer. 079-3202202 Skidôme, Baanvelden 13, Rucphen. 0165-343134 Snowcenter Montane, Kempervennendreef 8, Eindhoven. 040-2071888 Snowvalley, Deusterstraat 74E, Peer, België. 0032-11-611490 Skibaan Casa Blanca, Wouwerstraat 15, 's-Gravenwezel, België. 0032-36-585206 Inl voor dichtstbijzijnde baan: 0900-8212106 (35cpm)Omdat één op de twintig wintersporters tijdens de wintersportvakantie geblesseerd raakt - 40% knie, 15% schouder - wordt op 250 plaatsen in Nederland 'Sneeuwfit' georganiseerd. Deelnemers aan deze trainingen zouden volgens de Nederlandse Skivereniging minder last hebben van blessures. Inl Nederlandse Skivereniging, Den Haag. 070-3101100

'SnowWorld: 365 dagen echte sneeuw!' roept een billboard. Twee aanpalende reclamevlaggen wapperen in de herfststorm boven Zoetermeer. Ingeklemd tussen begraafplaats, kinologenvereniging en een provisorisch wegennet ligt, zo wil de bedrijfsfolder: “het meest uitgebreide sneeuwcomplex van Europa”. SnowWorld is een van de drie indoor skicentra met echte sneeuw en vergeleken met Montana bij Eindhoven en Skidôme bij Rucphen zeker de meest centraal gelegen indoor sneeuwbaan.

Maar waar begint SnowWorld eigenlijk? Achter de imposante glazen façade aan de Buytenparklaan? Daar betreden we in elk geval de hal van een soort overdekt winkelcentrum. Rechts van de toegangspoort staat een vijftal simulatie-automaten waarop je afdalingen kunt oefenen op skies of snowboard. Daarnaast bevindt zich een enorme buitensportwinkel. Boven die winkel, op de eerste verdieping, lopen mensen hard zonder van hun plaats af te komen. De tredmolens waarop ze hun conditie bijspijkeren, horen bij een fitness-ruimte. Aan de overkant van de hal zijn winkels waar je modieuze skikleding kunt kopen of reizen kunt boeken naar sneeuwzekere bestemmingen. Iets verder weg ligt de medische sportdienst.

Pas achter de hoefijzervormige balie, wanneer je diep het terras van het selfservice restaurant bent binnengelopen, op ruime afstand van de Tiroler Bierstube en binnen het geurbereik van het 'Drie landen specialiteiten-restaurant', ontwaar je de hoge glazen wand. Achter die wand suizen kinderen omlaag, trekt de sleeplift skiërs omhoog en geven leraren les aan gevorderden en beginners. Daar ligt het hart van SnowWorld en is het min vijf graden Celsius.

“SnowWorld is een totaal concept”, legt de PR-dame bereidwillig uit en overhandigt een kunstlederen map met vrijkaartjes, plakplaatjes, balpen, fiches voor een gratis drankje en 'product-informatie'. Want zo wordt SnowWorld gepresenteerd, als een 'product voor individuen en groepen'. Van mensen die nog nooit op skies hebben gestaan tot cracks die hun technieken willen onderhouden; van kinderen die hun verjaardag vieren tot mariniers die naar Noorwegen moeten , en niet te vergeten: vrijgezellenfeesten, bedrijfs-uitjes, teambuilding-activiteiten en schoolskiën. Het is zo gek niet te bedenken of SnowWorld heeft er een arrangement voor. Als er rolstoel-skiën zou bestaan, zou het in Zoetermeer zijn uitgevonden.

Frank Dijkstra, de 25-jarige ski-instructeur, heeft ze allemaal gehad: skiërs die hun techniek willen bijhouden, middelbare scholieren, kantoorklerken die wezenloos om zich heen staren en niets horen van de instructies en mensen zoals ik, die ooit een cursusje in Oostenrijk hebben gevolgd. Het maakt hem niet uit. Terwijl een zachte discodreun door de hal klinkt (“Dit is beter dan de Tirolermuziek die ze ook wel eens de hele dag draaien”) geeft hij op de aangenaam knisperende, échte sneeuw zijn aanwijzingen. Het moet gezegd, bovenaan de skihelling is het even slikken. De glazenwand van het restaurant lijkt opeens ongezond ver weg. Volgens Frank staan we op een heuvel die is opgetrokken uit puin van gebombardeerd Rotterdam.

Wat heeft de sneeuwplezier-zoeker nodig? Het ski-materiaal: schoenen, ski's of boards kan worden gehuurd. Wie iets in SnowWorld wil kopen, kan het materiaal eerst op de helling beproeven voor tot aanschaf over te gaan, het zogeheten Try & Buy-principe. De kosten van wintersporten wanneer het buiten ver boven nul is hangen af van wat men wil. Eén uur privéles, inclusief entree en materiaal, kost ƒ 95. De arrangementen variëren van proeflessen (ƒ 50 per uur) tot 6-weekse cursussen (ƒ 275, incl materiaal).

Vorig jaar trok SnowWorld achthonderdduizend bezoekers. Meest bewoners van de Randstad, maar ook Duitsers, Fransen en Italianen. Dit jaar wordt een miljoen mensen verwacht. Daarvan zullen er ongeveer vierhonderdduizend skiërs zijn, tussen de twee- à driehonderdduizend snowboarders en de rest bezoekers die een glühwijntje pakken en achter glas naar het sneeuwvermaak gaan kijken. Bij de Nederlandse Skivereniging in Den Haag wil niemand een kwaliteitsoordeel geven over de indoor sneeuwbanen: “Ze hebben alle drie goede dingen”.

    • Hans Moll