IMF geeft fouten toe in crises Azië en Rusland

FRANKFURT, 24 SEPT. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) erkent tekort te zijn geschoten in het voorzien en voorkomen van de financiële crises in Azië en Rusland. Maar dat dat gebeurde, is in de hand gewerkt door nalatigheid van de betrokken landen, aldus IMF-topman Camdessus.

“Ja, we hebben fouten gemaakt. We hebben bij voorbeeld niet snel genoeg aandacht besteed aan informatie over stromen kortlopend kapitaal. Maar dat kwam doordat de autoriteiten in de betrokken landen zelf niet beschikten over de gegevens of die niet wilden vrijgeven omdat ze te verontrustend waren”, zegt Camdessus in de vandaag verschijnende editie van het Duitse weekblad Die Zeit.

Camdessus geeft ook toe dat het toezicht op de banken tekort schoot. “We hadden eerder moeten vechten voor verbetering van het toezicht op de financiële sector.” Volgens de IMF-topman hebben de lidstaten van het fonds niet willen luisteren. Hij brengt in herinnering al meteen na het uitbreken van de pesocrisis in Mexico begin 1995 te hebben gewaarschuwd voor de risico's van zwakke bankenstelsels. (ANP)