Hochtief ziet af van proces over vergroten belang in Holzmann

ESSEN, 24 SEPT. Het Duitse bouwconcern Hochtief, grootaandeelhouder van het Nederlandse Ballast Nedam, ziet af van het verder procederen tegen het Duitse kartelbureau. Het kartelbureau heeft Hochtief verboden om zijn belang in de concurrerende bouwonderneming Philip Holzmann te vergroten tot 35 procent.

Het kartelbureau meent dat de twee ondernemingen een te groot machtsblok zouden vormen voor het verkrijgen van grote bouwprojecten. Hochtief heeft dit verbod vier jaar lang aangevochten.

Een woordvoerder van Hochtief zegt dat verder procederen niet meer zinvol is, omdat het bedrijf het doel van het vergroten van het belang niet heeft kunnen verwezenlijken. Hochtief en Holzmann wilden vooral op internationaal vlak gaan samenwerken.

De bekendmaking is verrassend, omdat Hochtief nog in augustus had verklaard dat het verder wilde procederen. In januari won het bouwconcern in Berlijn nog een proces over het verbod. Het kartelbureau ging hiertegen echter in beroep.

“Hochtief is zich meer gaan richten op andere doelen”, aldus de woordvoerder. Het bouwconcern heeft zich onder meer toegelegd op de aanleg van vliegvelden. Zo is het de enige overgebleven kandidaat om de nieuwe luchthaven bij Berlijn te bouwen.

Hochtief heeft een belang van iets meer dan 20 procent in Holzmann.

Het concern heeft nog geen plannen om dit aandelenpakket te verkopen. Wel heeft het in augustus 5 procent van de hand gedaan. (DPA, ANP)