Helmut Kohl (68)

CDU Kiesdistrict: Ludwigshafenb Lijstrekker Rijnland-Palts Bondskanselier

Tijdens de verkiezingen van 1994 leek Helmut Kohl af te stevenen op een grote nederlaag. Duitsland kende net als nu grote economische problemen. Daarnaast verliep de eenwording niet zoals Kohl had beloofd toen hij 19990 voor de derde keer gekozen werd als Bondskanselier. SPD'er Rudolf Scharping stond in de peilingen ver voor, maar op de verkiezingsdag kreeg 'come back kid Kohl' toch de meeste stemmen.

Nu zijn de problemen voor 'der ewige Kanzler' echter nog groter: enorme werkloosheid en een tegenstander van formaat bedreigen zijn ambitie om voor de vijfde keer op rij Duitsland te leiden. De steun vanuit zijn eigen partij begint ook af te brokkelen: veel CDU'ers zien liever Kohl zijn plaats afstaan aan kroonprins Wolfgang Schäuble. De bondskanselier wil daar echter niets van weten: “Ich habe nicht die Absicht das feld zou raumen.