Havel ziet Albright als zijn opvolger

PRAAG, 24 SEPT. Als het aan president Václav Havel ligt, zou Madeleine Albright, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, best zijn opvolger als president van de Tsjechische Republiek kunnen zijn. Havel zei dat na zijn terugkeer naar Praag van een reis naar de VS. Toen hem werd gevraagd wie hij ziet als zijn potentiële opvolgers, noemde hij senator Petr Pithart een “uitstekende kandidaat”.

Ook Petra Bušková, vice-voorzitter van de regerende sociaal-democratische partij CSSD, is volgens Havel “onberispelijk”. En tenslotte, zei Havel, komt Marie Korbelová in aanmerking. Dat is de meisjesnaam van Madeleine Albright, die in Praag werd geboren en die in 1949 met haar ouders naar de Verenigde Staten emigreerde, waar ze nu Clintons minister van Buitenlandse Zaken is. Havel zei dat het idee dat Albright hem als president van Tsjechië zou kunnen opvolgen, pas in hem opkwam in het vliegtuig op weg naar huis, zodat hij het idee niet met haar zelf heeft kunnen bespreken. (AP)