Gok op klapper van de eeuw

Speculeren op de klapper van de eeuw. Levensverzekeraar Royal Nederland ziet het gat in de markt en schotelt beleggers een Millennium Fonds voor. Het risico van een ineenstortende beurs ten gevolge van 'Y2K' wordt daarmee afgedekt.

AMSTERDAM, 24 SEPT. Als het mondiaal helemaal misgaat wanneer computers massaal vastlopen door de overgang naar het jaar 2000, gaan ook de beurzen onderuit. Reden voor Royal Nederland Levensverzekeringen om deze week, tijdens een congres over het millennium-probleem, een Millennium Fonds te introduceren. Particuliere beleggers kunnen daarmee het risico van een koersdaling in 2000 afdekken.

“Zie het als een autoverzekering”, aldus hoofd marketing van Royal, J. Hagenaars. “Je betaalt een premie om gedekt te zijn tegen schade bij ongelukken. Krijg je geen ongeluk, dan is de premie verloren. Zo werkt het Millennium Fonds ook.” Het fonds is tijdelijk: het loopt tot oktober 2000, want “dan weten we immers hoe de overgang naar het volgende millennium is verlopen”.

Y2K, de afkorting voor 'Year 2000' (K betekent kilo, de computernotatie voor het getal 1.000), staat voor de problemen die bij computersystemen kunnen optreden als zij de stap van 1999 naar 2000 niet kunnen maken. Omdat automatiseerders jaartallen in het verleden slechts met twee cijfers aanduidden, 'denken' veel computers nog dat na 1999 het jaar 1900 komt. Weliswaar worden wereldwijd honderden miljoenen gestoken in aanpassing van computersystemen, maar het staat geenszins vast dat daarmee alle problemen worden ondervangen.

Het principe van het Millennium Fonds is simpel. Het lijkt op de manier waarop beleggers nu al koersrisico's afdekken. Met door het Fonds gekochte put-opties, waarbij van tevoren een vastgestelde verkoopprijs voor een aandelenpakket wordt vastgelegd, dekt de belegger zich in voor koersdalingen. Gaat de beurs onderuit, dan is de belegger verzekerd van een vast bedrag voor zijn aandelenpakket. Bij het Millennium Fonds wordt een deel van het vermogen in aandelen belegd en een ander, kleiner deel, in het fonds met de put-opties.

Uit een rapport van zakenbank ING Barings kwam onlangs naar voren dat in Nederland wellicht acht procent van de bedrijven ten gevolge van het millennium over de kop gaat. Tevens is 30 procent van de bedrijven in augustus 1999 nog niet klaar met het oplossen van het probleem. Het advies van de bank luidt dan ook: ga niet in aandelen, mijd emerging markets. En wie toch wil beleggen moet zijn geld maar investeren in minder millennium-gevoelige sectoren als detailhandel, uitzendbureaus en media.

De effecten van het millennium-probleem kunnen voor Nederland enorm zijn, meent H. van der Laan, plaatsvervangend directeur-generaal Industrie en Diensten van het ministerie van Economische Zaken.

“Bedrijven die al iets aan het oplossen van het probleem hebben gedaan komen tot de conclusie dat het erg lastig is. Vaak wordt alleen naar de technologische kant gekeken. Ook de kosten om de systemen na aanpassing te testen worden danig onderschat. Er is dus wel degelijk kans op een economische recessie, al hebben we natuurlijk nog wel even om aan een echt goede oplossing te werken”, aldus Van der Laan.

De psychologie gaat in het fin de siècle een grotere rol spelen, stelt A. Kool, bestuurder van de Verzekeringskamer. “Als je geschoren wordt, moet je stilzitten, luidt het spreekwoord. Maar kapitaalmarkten worden juist altijd gedreven door emotie, paniek en angst, zeker aan het eind van een eeuw. Daar zit een groot risico voor beleggers.”

De totale kosten voor het oplossen van het millennium-probleem worden voor Nederland geschat op zo'n 15 tot 20 miljard gulden. Wereldwijd kost Y2K ongeveer 600 miljard gulden.

    • Egbert Kalse