GLUTENVRIJE STOOFSCHOTEL

Aardig van bepaalde vegetarische restaurants is de aandacht voor klanten die door geloof of allergie tot kieskeurigheid worden gedwongen. Er zijn goede alternatieven voor suiker (honing, 'maple sirup', fruitconcentraat, dadelpasta), voor ei en melk (sojamelk) en voor gluten.

In een glutenvrij dieet zijn granen en daarvan afgeleide producten taboe. Het is oppassen geblazen, want fabrikanten hebben de neiging overal meel of bloem door te mengen: sauzen, worst, vleeswaren, vla, mayonaise, koekjes, de meeste pasta's, soepen, kruidenmengels, enzovoort. Er is één soort meel dat van nature geen gluten bevat en toch brood en gebak doet rijzen: kastanjemeel. Je kunt het zelf maken uit tamme kastanjes, maar het is ook in natuurvoedingswinkels te koop (merk Hammermühle). Er bestaan goede glutenvrije alternatieven voor graan: boekweit, rijst, maïs, quinoa, amarant. Mensen met een allergie voor gluten hoeven niet op een houtje te bijten. Dat bewijst deze stoofschotel.

Spoel de stukken kip met koud water af en dep ze droog. Schil de wortel. Snijd de wortel in plakjes, de bleekselderij in boogjes en de courgette in stukken. Pel en snipper de uien. Ontvel de tomaten en snijd ze in stukken. Doe de olie met de stukken kip, het gemberpoeder, de peper, kurkuma en saffraan in een braadpan. Bak de stukken kip rondom zo'n 5 minuten op een hoog vuur. Voeg de stukjes ui, tomaat en koriander toe. Alles nog 3-5 minuten bakken. Roer wortel en bleekselderij door het gerecht en doe er een halve liter warm water bij. Met een deksel op de pan een half uur laten pruttelen. Voeg de stukken courgette en de erwtjes toe en laat ze in 10-15 minuten gaar worden. Kook intussen de rijst of de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Breng de stoofschotel met zout en peper op smaak. Schep wat rijst, kip en groenten op de borden en gebruik het stoofvocht als saus. Desgewenst kan het stoofvocht gebonden worden met aardappelmeel of maïzena.

voor 4 personen:

1 kip in 8 stukken

1 grote winterwortel

6 stengels bleekselderij

1 courgette, 2 uien, 3 tomaten

150 gram doperwten of tuinbonen (diepvries)

5 eetlepels olijfolie

1 theelepel gemberpoeder; idem zwarte peper

1/2 theelepel kurkuma; idem saffraan

2 eetlepels gesnipperde verse koriander

350 gram rijst of quinoa

zout

    • Annelène van Eijndhoven