Glazen huis nieuw hoofdkantoor ING

ROTTERDAM, 24 SEPT. De werknemers op het nieuwe hoofdkantoor van bankverzekeraar ING aan de Amsterdamse Zuid-As hoeven overdag niet bij het licht van TL-buizen te werken. Bij voldoende daglicht schakelt de verlichting automatisch uit. En als het mooi weer is, kunnen de ramen op de kamers gewoon open zonder dat het airconditioningssysteem in de war raakt. Het gebouw moet een “aangenaam werk- en verblijfsklimaat” bieden.

Het nieuwe ING-hoofdkantoor - pal naast de nieuwbouw van concurrent ABN Amro - moet in 2001 klaar zijn. Komend voorjaar gaat de eerste paal de grond in, zo maakte ING-bestuurder Rinnooy Kan vandaag bekend. Het pand is ontwikkeld door de jonge Amsterdamse architecten Meyer en Van Schooten. De bank heeft bewust gekozen voor een Nederlands bureau, omdat “ING haar Nederlandse signatuur [wil] onderstrepen”.

De top van ING komt in een glazen huis te werken. “Het gebouw wordt gekenmerkt door een grotendeels transparante buitenkant”, aldus de ING-krant. Als de bestuurders niet naar de concurrentie gluren, kunnen ze wegdromen bij het uitzicht over De Nieuwe Meer of het landschap aan de zuidkant van het kantoor. Ook binnen speelt het milieu een belangrijke rol: bij bouw en inrichting worden zoveel mogelijk natuurlijke materialen toegepast. Geavanceerde systemen voor verwarming en koeling moeten tot structurele energiebesparing leiden.

Bankverzekeraar ING heeft in Nederland een traditie opgebouwd van spraakmakende kantoren. In Rotterdam tekent dochter Nationale-Nederlanden scherp af tegen de skyline, in Den Haag heeft NN een kantoor over de snelweg heen gebouwd. Een andere dochter, ING Bank, beschikt in Amsterdam Zuid-Oost over een hoofdkantoor op antroposofische basis. Het hoofdkantoor van ING Groep wordt gebouwd door ING Vastgoed in samenwerking met projectontwikkelaar Blauwhoed. Het gebouw krijgt tien verdiepingen en wordt circa 48 meter hoog. Het brutovloeroppervlak is 20.000 vierkante meter, tegen een huurprijs van 600 gulden per vierkante meter per jaar.