Georges nadert Florida

HAVANA, 24 SEPT. De orkaan Georges heeft in het Caraïbische gebied een spoor van verwoesting achtergelaten en aan zeker 108 mensen het leven gekost.

Het zwaarst getroffen is het eiland Hispaniola, waarop de landen Haïti en de Dominicaanse Republiek liggen. In de Dominicaanse Republiek ligt het dodental op zeventig en worden honderden mensen vermist. Naar schatting 100.000 mensen zijn dakloos geworden. Negentig procent van de bananen- en rijstoogst is verwoest.

In Haïti, het armste land op het westelijk halfrond, ligt het officiële dodental op 27. Het uiteindelijke aantal dodelijke slachtoffers zal waarschijnlijk hoger uitkomen. 29 mensen zijn ernstig gewond en negen Haïtianen worden nog vermist. Op grote delen van het eiland Hispaniola is de stroom uitgevallen en hebben zware regenval en wind overstromingen veroorzaakt.

Eerder al werd het eiland Puerto Rico getroffen. Op heel het eiland is de stroom uitgevallen en in het grootste deel van het eiland komt geen water meer uit de kraan. De totale schade in Puerto Rico wordt geschat op een miljard dollar. Ook de eilanden St.Kitts en Antigua zijn zwaar getroffen.

Gisteravond heeft Georges Cuba bereikt. Meer dan 200.000 Cubanen zijn geëvacueerd. Georges zal vandaag of morgen waarschijnlijk de Amerikaanse kust bereiken bij de Florida Keys, een eilandengroep voor de kust van Florida. 80.000 bewoners van de eilanden hebben een evacuatiebevel gekregen.

De Amerikaanse Meteorologische dienst deed vanochtend een orkaanwaarschuwing uitgaan voor Zuid-Florida. Een half miljoen inwoners van Florida hebben het bericht ontvangen dat ze mogelijk vandaag een evacuatiebevel zullen krijgen. In 1992 veroorzaakte de orkaan Andrew 25 miljard dollar schade in Florida. (AP)