Frank vergoeding voor Eurometaal

BRUSSEL, 24 SEPT. De Zaanse wapenfabrikant Eurometaal kan slechts rekenen op een voorlopige schadevergoeding van één Belgische frank (5,5 cent) in een smeergeldproces rond de aanschaf van 114 houwitsergranaten. De spin in het web, een 46-jarige Belgische garagehouder, ontloopt zijn straf wegens verjaring.

De verantwoordelijke ex-minister, de liberaal Vreven, is al eerder vrijgesteld van vervolging. De rechtbank van Brussel heeft de garagehouder wel schuldig verklaard, maar hem geen straf kunnen opleggen.

De corruptiezaak is aan het rollen gebracht door Eurometaal, dat in 1985 inschreef op een order voor 114 houwitsergranaten en 113.000 ontstekingsbuizen voor het Belgische leger. Deze order ging naar de Amerikaanse producent General Defense International (GDI).

GDI zou daarvoor een “commissieloon” van 22 miljoen gulden hebben betaald. De totale order bedroeg 373 miljoen gulden.

Eurometaal zelf was in het verleden al benaderd door twee bemiddelaars, die zeiden de order in de wacht te kunnen slepen tegen betaling van een commissie van 6 procent.

De toenmalige Nederlandse staatssecretaris van Defensie Van Houwelingen steunde Eurometaal in de beschuldiging dat er sprake was van corruptie. (ANP, Belga)