Feyenoorder mist vier duels; Van Gastel toch bestraft voor elleboogstoot

ROTTERDAM, 24 SEPT. Aanvoerder Jean-Paul van Gastel van Feyenoord is alsnog voor zes wedstrijden, waarvan twee voorwaardelijk, geschorst voor de elleboogstoot die hij op 21 augustus Ronald Hamming gaf in het competitieduel tegen Fortuna Sittard. De commissie van beroep van de KNVB deed die uitspraak vanmorgen en vernietigde daarmee het besluit van de tuchtcommissie, die de 26-jarige speler wegens gebrek aan bewijs had vrijgesproken.

Van Gastel werd tijdens de betreffende wedstrijd in Sittard, de eerste van deze competitie, door scheidsrechter Uilenberg niet voor zijn vergrijp bestraft, maar later op grond van de televisiebeelden in staat van beschuldiging gesteld. Feyenoord wees toen een schikking van vijf wedstrijden schorsing en ontzegging van het aanvoerderschap voor een jaar af. De club vroeg vervolgens een mondelinge behandeling aan.

Tijdens de strafzaak, twee weken geleden in Zeist, zei 'slachtoffer' Hamming dat hij niet zeker wist of hij door een bewuste elleboogstoot was geraakt. “Ik heb er weinig aan als Van Gastel wordt geschorst”, aldus Hamming. Feyenoord was destijds blij verrast met de vrijspraak. Trainer Leo Beenhakker had voor de wedstrijd van die avond in en tegen Heerenveen al een opstelling gemaakt zonder Van Gastel. Na de mededeling uit Zeist kon de middenvelder alsnog meereizen naar Friesland en meespelen in het Abe Lenstra-stadion. Feyenoord won met 1-0.

Woordvoerder F. Blankemeijer van Feyenoord noemde de opgelegde straf vanmorgen “begrijpelijk”. “Het zou belachelijk zijn geweest als hij zes wedstrijden aan de kant had moeten blijven.” De aanklager had in eerste instantie zes duels schorsing geëist. Volgens Leo Beenhakker was Van Gastel niet onschuldig, maar de trainer verklaarde vorige week het onterecht te vinden dat spelers louter op grond van beelden worden gestraft. Hij vindt dat Feyenoord in die situatie in het nadeel is omdat de club vrijwel altijd wedstrijden speelt waarvoor veel interesse is. “Acht camera's zien meer dan twee”, aldus Beenhakker.

De kwestie-Van Gastel is te vergelijken met die van Harry Decheiver in het afgelopen seizoen. De aanvaller, die tegenwoordig bij Borussia Dortmund onder contract staat, deelde als speler van FC Utrecht een elleboogstoot uit. Hij werd aanvankelijk ook vrijgesproken, maar later door de commissie van beroep voor vier wedstrijden geschorst.

De eerste wedstrijd die Van Gastel aan de kant moet blijven, is die van komende zaterdag tegen zijn oude club Willem II.