Festina

Ploegarts Ryckaert: 'Wielrenners Festina injecteerden zichzelf met De renners van de Franse wielerformatie Festina bepaalden zelf met een apparaat het hematocrietgehalte in hun bloed.

Zij injecteerden zichzelf met prestatiebevorderende middelen, waaronder EPO. Dat zegt ploegarts Ryckaert in Le Monde. Ryckaert zit nog steeds in hechtenis sinds zijn verwijdering uit de Tour de France. De ploegarts blijft volhouden nooit injecties aan wielrenners te hebben toegediend. “Ze deden dat zelf. Sommigen gaven zichzelf drie onderhuidse injecties per week.”

In de krant verklaart soigneur Willy Voet dat de dopingmiddelen koel waren opgeslagen in een garage te Meyzieux (Rhone), waar de wielerploeg domicilie had.

Ploegleider Bruno Roussel heeft voor de openbare aanklager eveneens verklaard dat de renners zichzelf inspoten. “Maar ook de dokters gaven injecties.” Roussel draaide op voor de kosten. “In het verleden betaalde ik cash voor de verboden middelen of liet ik afrekenen door mijn assistent. Later gingen de overschrijvingen via de bank. De kosten bedroegen per jaar 400.000 Franse francs (130.000 gulden).” Volgens Roussel hebben de meeste grote ploegen een soortgelijke constructie.