Eerste nederlaag FC Utrecht na eigen doelpunt Van Mol

ROTTERDAM, 24 SEPT. Heerenveen heeft zich op de tweede plaats in de eredivisie genesteld. De Friese ploeg won gisteravond enigszins fortuinlijk van FC Utrecht (1-0). Het enige doelpunt kwam voort uit een schot van Mitrita, dat door verdediger Van Mol van richting werd veranderd. Het was de eerste nederlaag van Utrecht in deze competitie. “Onterecht”, vond Utrecht-trainer Wotte. “We hebben veel beter gespeeld dan vorige week tegen Fortuna.”

FC Utrecht kreeg in de tweede helft goede kansen om gelijk te maken. Mols en met name John de Jong wisten ze niet te benutten. Heerenveen-trainer De Haan loofde na afloop zijn ploeg. “Dit was onze beste wedstrijd sinds PSV. We hebben de laatste weken veel voor de kiezen gekregen en alles goed verstouwd.”

Heerenveen moet vijf wedstrijden in vijftien dagen spelen. De Friezen klagen daar niet over, maar vinden het wel vreemd dat andere clubs worden ontzien. Zo kwam de tegenstander van komende zaterdag, NEC, gisteren niet in actie. De wedstrijd van de Nijmeegse club tegen Feyenoord werd uitgesteld. “PSV-Feyenoord moest zo nodig naar dinsdag worden verplaatst. Voor die clubs wordt alles overhoop gehaald, maar als de wedstrijd zondag niet in Eindhoven kon worden gespeeld, waarom is die dan niet naar het KNVB-sportcentrum in Zeist gehaald? Dat is vorig seizoen ook met Groningen-Cambuur ook gebeurd”, was de reactie van Heerenveen-voorzitter Van der Velde.

Vitesse en FC Twente hebben net als Heerenveen dertien punten - twee minder dan de ongeslagen koploper Feyenoord. De Rotterdamse club heeft bovendien een wedstrijd minder gespeeld. Vitesse, dat afgelopen zaterdag van MVV had verloren, herstelde zich met een 2-0 zege op het zwakke RKC. Overtuigend was het allemaal niet. Perovic zette de thuisploeg pas vlak voor rust op voorsprong. Topscorer Machlas, die heel matig speelde, bleef in de kleedkamer achter. Zijn vervanger Curovic, na weken weer inzetbaar, zorgde uit een strafschop voor de tweede treffer.

FC Twente versloeg thuis MVV met 2-1. Dat ging moeizaam. De bezoekers kwamen door een doelpunt van de Braziliaan Emerson op voorsprong. Maar Oude Kamphuis en Vennegoor of Hesselink bezorgden Twente toch nog de overwinning. Twente heeft belangstelling voor Feyenoord-verdediger Schuiteman als vervanger van de aan HSV verkochte Hoogma. Schuiteman, die in Rotterdam op de reservebank is beland, speelde in de jeugd van Twente.

Onderin won Sparta zijn eerste wedstrijd in deze competitie. Dat gebeurde in Doetinchem tegen De Graafschap. De overwinning pakte opvallend ruim uit: 3-0. “Ik schaam me diep, het was heel slecht”, zei De Graafschap-trainer Korbach. Door de zege van Sparta staat RKC alleen op de laatste plaats met slechts één punt. Cambuur, dat met 2-1 bij Willem II verloor, heeft er twee en MVV drie.