DSM gaat gefaseerd 'cumprefs' uitgeven

HEERLEN, 24 SEPT. Chemieconcern DSM gaat 2,4 miljoen eigen aandelen inkopen en geeft daar voor in de plaats cumulatief preferente aandelen uit. Dat heeft bestuursvoorzitter ir. S. de Bree van DSM vanochtend bekend gemaakt in Heerlen.

Deze zogenoemde 'cumprefs' hebben een vast dividend van 1 gulden en een nominale waarde van 20 cent. Door te kiezen voor een lage nominale waarde is het stemrecht voor de houders van deze cumprefs verhoudingsgewijs beperkt. De beurswaarde per cumpref zal volgens DSM onder de huidige omstandigheden ongeveer 20 gulden bedragen. De nieuwe aandelen worden genoteerd aan de Amsterdamse beurs.

DSM wil de nieuwe cumprefs in fasen uitgeven, op momenten dat er behoefte is aan geld voor investeringen of overnames. In verband met de overname van Gist-brocades eerder dit jaar zijn op 30 juni 5,4 miljoen gewone aandelen uitgegeven.

“Wij zijn erin geslaagd een financieringsinstrument te ontwikkelen dat voor alle betrokkenen voordelen biedt”, zei De Bree vanochtend. “En we vergroten daarmee tegelijkertijd de flexibiliteit van onze financiering.” De inkoop van gewone aandelen door DSM en de gelijktijdige uitgifte van die cumprefs heeft een positieve invloed op de winst per gewoon aandeel, zei De Bree. De koers van DSM schoot vanmorgen omhoog in reactie op het nieuws en noteerde 4,8 procent hoger op 168 gulden, na maandag nog het laagste punt van 1998 te hebben bereikt.

Nu de activiteiten van het in Delft gevestigde Gist-brocades en die van DSM's fijnchemie zijn geïntegreerd verwacht de onderneming de komende jaren een forse expansie op het terrein van de zogenoemde activiteiten in life sciences. Daarmee wordt onder meer de productie van grondstoffen voor antibiotica, fijnchemie, bakkersgist, speciale voeding en bakkerij-ingrediënten bedoeld. Het bedrijfsresultaat van deze activiteiten over 1997 moet in het jaar 2000 zijn verdubbeld tot 650 miljoen gulden.

Na 2001 verwacht DSM op deze terreinen ook een verdere groei van de winst als gevolg van het combineren van technieken die beide bedrijven meebrengen. Tegen die tijd moeten ook de huidige investeringen winst gaan opleveren. De Bree trekt die conclusie uit de resultaten van een diepgaande integratiestudie, die de afgelopen drie maanden is uitgevoerd.

Het karakter van de onderneming zal de komende jaren fors veranderen. Globaal gesproken kent DSM drie clusters: de life sciences zullen groeien tot 30 procent van de omzet, de afdeling speciale kunststofmaterialen zal ook uitkomen op 30 procent van de omzet. En de bijdrage van de traditionele productie van polymeren en bulkchemie zal dalen tot zo'n 40 procent van de omzet.