De koninklijke verloving die niet doorging

In kleine kring was het al langer bekend: de intieme vriendschap tussen kroonprins Willem-Alexander en Emily Bremers is voorbij. De langverwachte verloving is van de baan.

DEN HAAG, 24 SEPT. Emily Bremers blijft voorlopig bij haar vriendin Mireille Hessing wonen in het degelijk beveiligde bovenhuis aan de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag. Voor de 28-jarige juriste geen verhuizing naar het nabijgelegen statige pand Noordeinde 66, de woning van kroonprins Willem-Alexander, pal naast het werkpaleis van diens moeder.

De verhouding die officieel nooit heeft bestaan is uit, zo wordt sinds enkele weken rondgebazuind op feesten en partijen. “Het moet kort na het huwelijk van Maurits en Marile`ne [30 mei, red.] zijn geweest dat ze er een punt achter hebben gezet”, zegt één van de intimi desgevraagd. “Met Pasen was er in het vakantieverblijf Porto Ercole al geen ruimte voor Emily, zogenaamd omdat er verbouwd werd.” Zij meent te weten dat Emily het getreuzel van de kroonprins en 'vernederingen' zoals bij de zestigste verjaardag van Koningin Beatrix meer dan beu was. Maar wie nu het initiatief heeft genomen tot de breuk, is onduidelijk.

Bij de zestigste verjaardag van Beatrix mocht de vaste vriendin van Willem-Alexander zonder begeleiding als een van de laatsten naar binnen. Tijdens de kerkdienst bij het huwelijk van Maurits en Marilène in Apeldoorn leek niemand van de koninklijke familie notitie van Emily te nemen. Op een receptie na afloop van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York bevestigen deze week ingewijden dat er een breuk is. Definitief? Alles wijst er op dat de oudste dochter van de Nijmeegse tandarts Louis Bremers (54) en Elisabeth Anna (Lisanne) Rottier (56), niet in het huwelijk zal treden met de toekomstige koning van Nederland. Emily drukte haar vriendinnen de afgelopen dagen op het hart er met niemand over te praten.

Gedurende vier jaar leek de opdracht die vader en moeder Bremers zich volgens goede kennissen hadden gesteld, namelijk hun dochter vóór alles in aanraking te brengen met “de goede partij”, veel beter gelukt dan ze konden hopen. Blij en trots wachtten de ouders vlak over de Belgische grens in Brasschaat het verdere verloop af.

Op paleis Huis ten Bosch heerste een andere stemming. De confrontatie met Alexanders keus in de loop van 1994 stuitte naar verluidt zowel bij zijn moeder als zijn vader op weerstand. Zowel Emily's 'gewone' komaf, als ook het feit dat de familie Bremers zich uit fiscale overwegingen in België heeft gevestigd, zou hierbij een rol hebben gespeeld.

Beatrix, zich zoals altijd bewust van haar bijzondere positie, maakte haar bezwaren duidelijk kenbaar als ze precies over de toekomstige schoonfamilie wordt geïnformeerd. Emily hoorde meer dan een jaar 'u' of 'mevrouw' wanneer Beatrix haar iets vroeg of zei.

Biermagnaat Freddy Heineken, goede vriend van het Huis van Oranje, kwam in december 1994 als eerste met het nieuws. Aan een verslaggever van HP/De Tijd deelde hij, ogenschijnlijk terloops, mee dat hij de vorige dag nog heerlijk had gegeten met kroonprins Willem-Alexander en diens nieuwe vriendin. Over het meisje geen woord. In kleine kring was het belangrijke nieuws toen al enkele weken bekend. Emily's moeder vertelde begin december '94 al aan de buren in de Heilig Landstichting dat Willem-Alexander komt logeren. De Rijksvoorlichtingsdienst zag zich kort daarop genoodzaakt het verhaal tegen te spreken. Nog geen maand later stonden de voorlichters voor aap, nadat op de Duitse Autobahn een Volvo 850 Stationcar met 160 kilometer per uur tegen de vangrail is geknald. Uit de zwaar beschadigde huurauto komen Willem-Alexander en een niet nader aangeduide persoon. Op de vraag van journalisten om wie het dan wel gaat, antwoordden de voorlichters met de merkwaardige zin: “In ieder geval was het niet een hij”. Het was Emily, met de kroonprins op weg naar Lech in Oostenrijk, het vaste wintersportadres van de koninklijke familie. Achter de Volvo reden twee mensen van de veiligheidsdienst.

Voor Louis en Lisanne Bremers draait het hun hele leven al om 'contacten'. “Om de goede partij niet mis te lopen, werd Emily naar het gymnasium gestuurd en vervolgens naar Leiden. Die ouders hebben alles enorm gepushed”, aldus een vroegere buurvrouw. Tijdens haar rechtenstudie in Leiden vestigt Emily zich aan het dure Rapenburg. Niet ver van de plek waar student W-A. van Oranje zich verdiept in geschiedenis. Emily wordt er lid van het corps in 1989, lichting 'mispiepers', de bijnaam voor alle eerstejaars. In het derde jaar van haar studie verovert Emily een plaats in de commissie 'Sine Regno', waarvan alleen de populairste ouderejaars een kans maken op een lidmaatschap.

Het duurt niet lang of de spontane, goedlachse en blonde Emily weet tijdens de kroegavonden van Minerva - ze is lid van het Hifi Tap Team en staat regelmatig achter de bar - de aandacht van 'Alex' op zich te vestigen. De twee kunnen maar niet van elkaar afblijven. In de zomer van 1994 verschijnen ze, ogenschijnlijk onafhankelijk van elkaar, op een tuinfeest in St.Michielsgestel. De uitnodiging is afkomstig van Bart Nollen, kleinzoon van een door een financieel schandaal in de jaren zeventig in opspraak geraakte voormalig ambtenaar van Binnenlandse Zaken. De meisjesnaam van Bart's moeder is Birgitta Rottier, zij is een tante van Emily. Tijdens zijn studie is neef Bart 'dik' bevriend geraakt met Maurits, de zoon van Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet.

Niet lang na dit feest besluiten Emily's ouders te verhuizen naar Brasschaat. Enkele van de vennootschappen worden eveneens overgebracht, zoals de door Lisanne Bremers in december 1996 te Nijmegen opgerichte BV Heilfin. Een half jaar later, juli 1997, wordt deze eenmanszaak alweer ontbonden. Dat gebeurt in Antwerpen en de daar gevestigde accountant P. van Herwegen van het kantoor Ernst & Young schrijft daarover in haar verslag: “De ontbinding van de vennootschap zou tot gevolg hebben dat de enig aandeelhouder een vereffeningsdividend kan verwachten van 221 miljoen Belgische francs”. Die enig aandeelhouder is dan Louis Bremers en hij verplaatst met de hierop volgende ontbinding van de BV dus - omgerekend - zo'n 10,2 miljoen gulden van Nederland naar België.

In de loop der jaren krijgt Emily dankzij haar relatie met 'Alex' toegang tot het zeer exclusieve gezelschap dat elkaar treft tijdens vakanties, partijen, begrafenissen en huwelijken. De ene keer in Brussel bij de dochter van Laurens-Jan Brinkhorst, Europarlementariër en huisvriend van de Oranjes, de andere keer, zoals in 1997, tijdens een zeer lawaaiig tuinfeest op de heerlijkheid De Eese van de sinds jaren met de Oranjes zeer goed bevriende familie Van Karnebeek in Steenwijk.

Met Emily Bremers is het nu uit. Daarmee is het wachten nu op een nieuwe relatie van de troonpretendent en de eerste berichten hierover.

    • Harm van den Berg
    • Job van de Sande