Clinton ontvangt leider Nigeria

WASHINGTON, 24 SEPT. President Bill Clinton van de Verenigde Staten heeft gisteren de nieuwe sterke man van Nigeria, generaal Abdulsalami Abubakar, ontvangen op het Witte Huis en “zijn grote waardering” uitgesproken voor diens inspanningen om in zijn land de democratie te herstellen en “stabiliteit en respect voor de rechten van de mens” te verzekeren. Dat heeft de woordvoerder van het Witte Huis, Michael McCurry, gisteren na de ontmoeting van beide leiders gezegd.

Tijdens het onderhoud, dat van Amerikaanse zijde “vriendschappelijk en openhartig” werd genoemd, hebben Clinton en Abubakar besproken hoe “de VS en de internationale gemeenschap Nigeria kunnen helpen bij een open en doorzichtig overgangsproces en verkiezingen”.

Generaal Abubakar, die na de plotselinge dood van zijn voorganger Sani Abacha, begin juni, door de regerende junta in Nigeria tot president is benoemd, heeft kort na zijn aantreden tal van politieke gevangenen op vrije voeten gesteld en aangekondigd dat de militairen uiterlijk in mei volgend jaar de macht zullen overdragen aan een burgerregering. In december zullen regionale verkiezingen worden gehouden en in februari volgend jaar presidentsverkiezingen. Abubakar zal daarbij geen kandidaat zijn.

Woordvoerder McCurry zei gisteren dat “verdere vooruitgang in Nigeria ruimte schept voor een verbetering van de betrekkingen met de VS”. Washington acht een volledige opheffing van de sancties tegen Nigeria echter “prematuur”. Enkele strafmaatregelen die de afgelopen jaren zijn afgekondigd tegen het repressieve bewind van Abacha, kunnen echter op korte termijn worden versoepeld, aldus McCurry.

Clinton en Abubakar hebben ook gesproken over nauwere samenwerking tussen beide landen bij de bestrijding van de drugshandel en de georganiseerde misdaad. Volgens de Amerikaanse autoriteiten vormt Nigeria een belangrijke schakel in de internationale handel in verdovende middelen. (AFP, Reuters).