Britse ouder mag niet slaan

ROTTERDAM, 24 SEPT. Britse ouders moeten binnenkort waarschijnlijk hun handen wat meer thuishouden. Een 14-jarige jongen klopte onlangs aan bij het Europese Hof voor de Mensenrechten, nadat een Britse rechter in 1994 had geoordeeld dat de stiefvader 'acceptabele lijfstraffen' had uitgedeeld aan de jongen.

Het Hof in Straatsburg oordeelde gisteren unaniem dat het slaan zo hardhandig was gebeurd, dat sprake was van “onmenselijke of onwaardige behandeling”. Het Hof veroordeelde de staat tot de betaling van 30.000 gulden smartengeld en de betaling van 60.000 gulden voor de proceskosten.

De Britse regering heeft gezegd nog dit jaar de wet uit 1851, die de ouders het recht geeft hun kinderen te slaan, te willen aanpassen. De regering zal echter niet zo ver gaan als bijvoorbeeld Oostenrijk, Kroatië, Zweden en Noorwegen, waar ouders zelfs geen tikje meer mogen uitdelen.

De Britten hebben altijd een opvallende verhouding gehad tot lijfstraffen. Tot 1891 mochten een man zijn echtgenote slaan met een stok, zolang die maar niet dikker was dan zijn duim. Tot 1987 waren lijfstraffen op openbare scholen wettelijk toegestaan en pas begin dit jaar werden ze ook op privé-scholen verboden.

De Conservatieven zijn tegen iedere aanpassing van de wet. Partijleider William Hague noemde het gisteren een typisch voorbeeld van de nanny state, de overheid die zich met zaken bemoeid die haar niets aangaan. De Conservatieve schaduwminister voor Gezondheidszorg, Ann Widdecombe, waarschuwde dat ouders een instrument wordt ontnomen om hun kinderen het verschil tussen goed en kwaad te leren.