Brazilië bepleit noodfonds; Cardoso tot IMF: help Zuid-Amerika

BRASILIA, 24 SEPT. Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) moet een noodfonds oprichten om Latijns Amerika te helpen. Dit heeft de Braziliaanse president, Fernando Henrique Cardoso, gisteren in Brasilia gezegd.

De rijkste westerse industrielanden, verenigd in de G-7, moeten volgens Cardoso aan dit fonds de grootste bijdrage leveren.

Cardoso zei niet op te zien tegen “intensieve gesprekken met internationale instituten zoals het IMF en de Wereldbank”. Sinds het uitbreken van de crisis in Rusland in augustus verkeert Brazilië in acute financiële moeilijkheden. Het land kampte al met een groot financieringstekort en een grote binnenlandse schuld. Met het IMF zouden onderhandelingen over een hulppakket van 20 miljard dollar al zijn begonnen.

Volgens Cardoso is zijn land vooral het slachtoffer van een “geïmporteerde crisis”. Na de val van de Russische roebel in augustus vreesden beleggers dat de Braziliaanse munteenheid, de real, de volgende zou zijn. Het gevolg was dat beleggers vele miljarden terugtrokken. In een maand tijd heeft de Braziliaanse centrale bank daarom 20 miljard dollar aan buitenlandse reserves moeten gebruiken om de real te ondersteunen.

Gisteren werd ook bekend dat de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank een recordlening aan Brazilië van 1,1 miljard dollar heeft goedgekeurd. Het is de grootste lening in de geschiedenis van de ontwikkelingsbank. In 1995 werd aan Mexico 750 miljoen dollar geleend voor het herstel van de pesocrisis.

Brazilië zal het geld gebruiken om het midden- en kleinbedrijf te stimuleren. De Japanse Ex-Imbank wil de lening van de ontwikkelingsbank aanvullen met eveneens 1,1 miljard dollar.

De Amerikaanse minister van Financiën, Robert Rubin, heeft het gisteren gepubliceerde programma van Brazilië voor het terugbrengen van het begrotingstekort “zeer bemoedigend” genoemd. Rubin vindt het een goed teken dat de regering van president Cardoso zijn plannen voor een stringent begrotingsbeleid wil versnellen en dat volksvertegenwoordigers de bereidheid hebben uitgesproken om met spoed de belangrijkste elementen van dit programma te behandelen. Rubin zei dat hij nauw contact blijft onderhouden met de Braziliaanse regering en andere internationale partners om na te gaan hoe de internationale financiële gemeenschap Brazilië kan steunen.

Rubin verklaarde dat “de welvaart van Brazilië en de financiële stabiliteit van dat land van het allergrootste belang zijn, niet alleen voor de Verenigde Staten maar voor Amerika in zijn geheel. (Reuters, AFP)