Beurzen omhoog na uitlatingen Greenspan

NEW YORK, 24 SEPT. Voorzitter Alan Greenspan van de Federal Reserve heeft gisteren duidelijk gezinspeeld op een mogelijke snelle renteverlaging. Zijn uitlatingen leidden direct tot een scherpe koersstijging met 3 procent op Wall Street. De Amsterdamse beurs brak vanmorgen door de grens van 1.000 punten.

De topman van het stelsel van Amerikaanse centrale banken sprak voor een hoorzitting van de begrotingscommissie van de Senaat. Hij onderstreepte dat beleidsmakers wegens de huidige economische onrust “bijzonder gevoelig” moeten zijn voor signalen die wijzen op een verergering van de crisis.

Eerder op de dag had de president van de regionale Fed-bank van New York, William McDonough, nog duidelijker op een renteverlaging gezinspeeld. “De balans van het risico is veranderd van zorg over inflatie naar zorg over inadequate economische groei”, zei hij. Beleggers denken dat de 'Fed' volgende week dinsdag, wanneer het beleidsbepalende comité bijeenkomt, de geldmarktrente verlaagt.

“Verslechterende buitenlandse economieën en hun doorwerking naar nationale markten hebben de mogelijkheid vergroot dat de vertraging van de Amerikaanse groei meer dan voldoende zal zijn om inflatie in de hand te houden”, zei Greenspan gisteren voor de Senaatscommissie. De Fed-topman maakte ook gewag van “voorzichtig bestedingsgedrag” in de VS en zag “nauwelijks of geen bewijs dat de [Aziatische] 'besmetting' is afgenomen”. Op een rechtstreekse vraag of de rente zal worden verlaagd, antwoordde Greenspan: “Centrale bankiers weten wat ze doen.”

Vorige week nog temperde Greenspan de hoop op een renteverlaging tijdens een hoorzitting van de Bankcommissie van het Huis van Afgevaardigden. Zijn uitlatingen leidden toen tot een daling van de beurskoersen. Eerder dit jaar leek de Fed nog uit op een renteverhoging.

De koersen in Amsterdam stonden vanochtend gemiddeld 2,8 procent hoger dan hun slot van gisteren. In Londen stegen de koersen 2 procent, in Frankfurt 2,7 procent en in Parijs 2,6 procent. De beurs van Tokio sloot drie procent hoger en de handel in Hongkong eindigde met een winst van 4,4 procent.

    • Lucas Ligtenberg