België schort uitzetten van asielzoekers op

BRUSSEL, 24 SEPT. België heeft uitzettingen van asielzoekers onder begeleiding van rijkswachters voorlopig opgeschort na de opschudding die is ontstaan over de dood, eergisteren, van een Nigeriaanse vrouw. Deze asielzoekster overleed aan een hersenbloeding nadat rijkswachters op hardhandige manier hadden geprobeerd haar op een vliegtuig naar Togo te zetten. De kritiek op het Belgische asielbeleid is intussen verder toegenomen.

Minister van Binnenlandse Zaken Louis Tobback, die “de zwartste dag uit mijn politiek bestaan” beleefde, gaat er voorlopig van uit dat de rijkswachters die de vrouw bij haar uitzetting begeleidden volgens de regels hebben gehandeld.

Na een verhoor en het bekijken van video-opnames van de uitzetting besloot de onderzoeksrechter gisteren twee rijkswachters in staat van beschuldiging te stellen. Onderzocht wordt of sprake is van 'opzettelijke slagen en verwondingen die zonder dit te willen haar dood hebben veroorzaakt'.

De 20-jarige Nigeriaanse vrouw, die in haar geboorteland was uitgehuwelijkt aan een 64-jarige man, raakte dinsdag in coma en overleed later aan een hersenbloeding, nadat agenten haar een kussen in het gezicht hadden geduwd omdat zij zich verzette tegen haar gedwongen uitzetting.

In België mogen agenten een klein kussen gebruiken om te voorkomen dat asielzoekers bijten en schreeuwen. De dood van de vluchtelinge leidde tot een golf van kritiek van politici en mensenrechtenorganisaties. Demonstranten gingen gisteren de straat op met de leuze 'Tobback, moordenaar'. Minister Tobback verdedigde het Belgische asielbeleid, dat de laatste jaren strenger is geworden. Volgens hem is het beleid niet restrictief en werden nooit zo veel politieke vluchtelingen erkend als de afgelopen jaren.

Tobback weigert “plat op de buik te gaan liggen” voor critici en noemde actiecomités die asielzoekers aansporen zich tegen uitzetting te verzetten medeverantwoordelijk voor wat er is gebeurd. Wel beloofde hij volgende week in de ministerraad voorstellen te behandelen voor 'humane aanpassingen' van het asielbeleid.

Net als Nederland kampt België met een groeiend aantal vluchtelingen. De laatste maanden kwamen er meer Zaïrezen, Algerijnen maar vooral ook Kosovaren. Volgens de Dienst Vreemdelingenzaken kwamen in januari 57 Kosovaren naar België, in juli was het aantal gestegen tot 571. Het overvolle Brusselse opvangcentrum Petit Château wordt inmiddels 'Petit Kosovo' genoemd. Het aantal asielaanvragen in België is in een half jaar tijd verdubbeld. In juli vroegen ruim 2.000 mensen asiel aan, 500 meer dan in juni. Vorig jaar vroegen in totaal 11.575 mensen asiel aan.

Het ministerie van Justitie in Den Haag is dringend op zoek naar meer opvangplaatsen voor asielzoekers. Volgens staatssecretaris Cohen wordt daarbij het gebruik van tenten niet uitgesloten.

In het tv-programma Nova zei Cohen gisteren dat “de nood hoog is” en dat daarom “ook onorthodoxe middelen, waaronder tenten, mogelijk zijn”. Maar eerst zal worden gezocht naar andere alternatieven.

    • Birgit Donker