Bedrijfsresultaat automatiseerder door 'onzekerheid' gedaald; Beursgang Roccade goedgekeurd

ROTTERDAM, 24 SEPT. De Nederlandse staat heeft gisteren het groene licht gegeven voor een beursgang van automatiseerder Roccade, het voormalige Rijkscomputercentrum. Vorig jaar mislukte een openbare verkoop. Concurrent Getronics had toen 1,2 miljard gulden geboden, maar trok dat bod later weer in. De beursgang zal de staat naar schatting zo'n 1,2 miljard gulden opbrengen.

“Over het tijdstip van de beursgang kunnen we nog niets zeggen”, zegt een woordvoerster van Roccade. “Dat is natuurlijk ook afhankelijk van het beursklimaat. We willen er graag op een gunstig moment instappen.” Begin augustus zei bestuursvoorzitter H. Bosma van Roccade in deze krant nog dat de beursgang begin volgend jaar zou moeten plaatshebben. “Het zou verstandig zijn niet langer te wachten”, zei hij.

Roccade (4.400 medewerkers) maakte gisteren ook de halfjaarcijfers bekend. De nettowinst is met 64 procent toegenomen van 14 miljoen gulden in de eerste zes maanden van 1997 tot 23 miljoen gulden dit halfjaar. Dat is inclusief een boekwinst op de verkoop van de werkmaatschappij Consist. De omzet steeg met 25 procent van 378 tot 473 miljoen gulden.

Het bedrijfsresultaat - volgens de woordvoerster dit halfjaar “ruim 25 miljoen gulden” - is gedaald. “Roccade is in de eerste periode van dit jaar niet geheel in staat geweest de resultaatgroei van de automatiseringsbranche bij te houden”, meldt de onderneming in een persbericht. Als verklaring geeft ze de onzekerheid tijdens het privatiseringsproces, “dat inmiddels meer dan drie jaar” duurt. Ook daalden de marges bij opdrachten voor gemeenten en bij 'computer en network services'. Volgens Roccade presteerden de detacheringsbedrijven van de groep wel in lijn met de markt. Volgens de woordvoerster zal het bedrijfsresultaat het komende halfjaar “aanzienlijk beter” zijn.

Roccade boekte vorig jaar 804 miljoen gulden omzet en 35 miljoen gulden nettowinst. Op basis van de summiere halfjaarcijfers is een schatting van de opbrengst voor de staat - de enige aandeelhouder - moeilijk te geven. De gemiddelde koers/winstverhouding van Europese automatiseerders ligt op 39. En gemiddeld is de marktwaarde van automatiseerders bijna drie keer de omzet. Maar die cijfers liggen al weer veel lager voor een met Roccade vergelijkbaar bedrijf als het Zweedse Enator, dat ook lange tijd te koop stond voordat het via een beursgang werd geprivatiseerd. Voor Enator betalen beleggers nu 21 maal de winst over 1998 en 1,2 maal de omzet.

Gemeten naar de omzet over 1998 - naar schatting 1 miljard gulden - zou Roccade 1,2 miljard gulden waard kunnen zijn, het bedrag dat Getronics vorig jaar had geboden. Dat ligt in lijn met een berekening van de opbrengst door de zakenbank Deutsche Morgan Grenfell, dit voorjaar, in opdracht van Roccade. Die kwam uit op een bedrag van “meer dan 1 miljard gulden”.