Bayer in alliantie met bedrijf in VS

LEVERKUSEN, 24 SEPT. Het Duitse concern Bayer gaat zijn activiteiten op het gebied van geneesmiddelen versterken via samenwerking met het Amerikaanse onderzoeksbedrijf Millennium Pharmaceuticals. De twee maakten gisteren een akkoord bekend dat in zijn soort het grootste ter wereld is.

Bayer investeert de komende vijf jaar 465 miljoen dollar (885 miljoen gulden) in Millennium. Daarvan is 96,6 miljoen dollar bestemd voor de verwerving van een belang van 14 procent in het Amerikaanse bedrijf. Het Duitse concern krijgt in ruil toegang tot de technologie van Millennium voor genetisch onderzoek.

Het is de bedoeling dat de Amerikanen de komende vijf jaar 225 eiwitten identificeren die kunnen dienen voor de ontwikkeling van medicijnen tegen onder meer hart- en vaatziekten, kanker en virusinfecties. Bayer zal daaruit een keuze maken voor exclusieve toepassing. De rest kan Millennium voor zichzelf gebruiken.

Millennium, gevestigd in Cambridge in de staat Massachussetts, werd opgericht in 1993. Het bedrijf telt 620 personeelsleden en boekte vorig jaar een omzet van omgerekend 173 miljoen gulden.

De farmaciedivisie van Bayer heeft 21.500 mensen in dienst en behaalde vorig jaar een omzet van 8,4 miljard mark (9,5 miljard gulden). Het bekendste product is aspirine. (ANP, DPA)