Banken leggen 3,5 mld bij; Crisisplan voor redding hedge fund

AMSTERDAM, 24 SEPT. Onder leiding van de centrale bank van New York hebben commerciële banken gisteravond 3,5 miljard dollar bijeengebracht om het speculatieve beleggingsfonds Long Term Capital Management (LTCM) te redden.

Dit hebben Amerikaanse media vandaag gemeld. Het beleggingsfonds, een zogenoemd hedge fund, maakte vorige maand al bekend dat het 1,8 miljard dollar, 44 procent van zijn fondsvermogen, had verloren door verkeerd gelopen speculaties op de internationale financiële markten. Begin deze maand was het verlies opgelopen tot 2,5 miljard dollar en waarnemers gaan er van uit dat de reddingspoging gisteren nodig was na nog grotere verliezen.

Om het rendement op het ingelegde vermogen op te voeren, werkte het fonds met geld dat van enkele tientallen banken was geleend. Schattingen over de totale beleggingen van LTCM liepen vanmorgen uiteen van 40 tot 100 miljard dollar. Het door beleggers ingelegde vermogen was aan het begin van dit jaar zo'n 4 miljard.

Onder leiding van de Federal Reserve Bank van New York kwamen de crediteuren gisteravond overeen om een kapitaalsinjectie van 3,5 miljard dollar aan het fonds te geven, in ruil voor 90 procent van de aandelen in het fonds. Door deze voorlopige maatregel, die LTCM weer liquiditeiten geeft om aan zijn verplichtingen te voldoen, hopen de banken de verliezen op de beleggingsposities van het fonds beperkt te houden en overhaaste liquidatie van beleggingen te voorkomen. Onder de crediteuren is de top van de Amerikaanse financiële sector: de effectenbanken Morgan Stanley Dean Witter, Goldman Sachs, Merrill Lynch en de Travelers Group (moeder van Salomon Smith Barney), en de Zwiterse bank UBS. Zij vormen een interim-comité dat de beleggingen van LTCM moet afwikkelen. De centrale bank nam de regie van de redding op zich uit bezorgdheid over de crediteurbanken, en over de gevolgen die een deconfiture zou hebben voor de financiële markten.

LTCM is opgezet door de oud-Salomon Brothers bankier John Meriwether, en staat bekend als een van de meest geavanceerde hedge funds. Het maakte gebruik van econometrische computermodellen om met opties, termijncontracten en andere financiële derivaten grootscheepse posities op de financiële markten in te nemen. Partners in het fonds zijn twee van de oervaders van de optietheorie, Myron Black en Robert Merton, die vorig jaar nog de Nobelprijs voor de economie wonnen voor hun werk.