AT5 vraagt om gesprek

AMSTERDAM, 24 SEPT. Hoofdredacteur T. van Dijk van de Amsterdamse lokale nieuwszender AT5 heeft burgemeester Patijn gevraagd te bemiddelen in een conflict met de gemeente. “Wij mogen sinds enige tijd na afloop van een raadsdebat niet meer filmen in de raadszaal. Dat neem ik erg hoog op. Het is van essentieel belang voor de democratie dat wij in een openbare ruimte ons journalistiek werk kunnen doen.”

Sinds deze week is bovendien de raadsverslaggever van AT5, M. Piek, de vrije toegang tot het stadhuis ontzegd. Piek heeft volgens de afdeling voorlichting meerdere malen de vertrouwensrelatie met het stadhuis geschonden. Aanleiding voor het recente conflict is het nieuws dat AT5 als eerste naar buiten bracht over het plan van wethouder Van der Aa om Antillianen te registreren.

Piek had dat nieuws toevallig opgevangen uit een telefoongesprek van een voorlichter, die een gesprek voerde over de tekst van een interview met die strekking voor Het Parool van de volgende dag. “Piek maakt misbruik van een vertrouwensrelatie”, zegt directeur communicatie A. van Schendel. Maar volgens de AT5-hoofdredacteur heeft zijn verslaggever gedaan wat iedere journalist in zo'n geval zou moeten doen.